Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Länens mål: Skjuta fler vildsvin

Vildsvinet på bilden är inte inblandad i förstörelsen i artikeln. Foto: Joachim Wall

Länsstyrelserna i Sydsverige vet inte hur många vildsvinen är. Men ambitionen är att få jägarna att skjuta fler. Det visar Kvällspostens genomgång av läget i länen.

För fyra år sedan slog regeringen larm om att vildsvinsstammen riskerade öka från 80 000 till 200 000 på bara några år. Staten skulle ta fram vad som kallas en nationell förvaltningsplan för vildsvin. Sedan skulle länsstyrelserna följa efter.

I Blekinge slår planen fast att "förvaltningens långsiktiga mål är att skapa en lokalt anpassad jaktbar vildsvinsstam med acceptabla skador för lantbruk och samhälle. Trafiksäkerheten ska också ha inverkan på stammens storlek och sammansättning".

Ökar i antal

Det är ungefär likadant i de andra länen. Olika intressen vägs mot varandra. Men ännu har alla länsstyrelser inte ­formellt fått sina planer förankrade hos LRF, Jägareförbundet och polisen.

Och ingen vet riktigt hur många vildsvinen är. Det enda som är klart att det nästa år kommer att vara betydligt fler vildsvin efter att 2012 varit ett gynnsamt år. Årets kull är särskit stark.

- Jag vågar inte ens gissa om det är 5 000 eller 50 000 vildsvin i vårt län, säger Helén Wåhlstrand Persson, jakthandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Hennes förklaring är att länsstyrelsen har fullt upp att kontrollera älgarna. Nya regler och ny älgförvaltning tar resurserna i anspråk. Älgarna räknas dessutom som statens vilt och jagas med licens medan vildsvin ses mer som allmänhetens egendom.

Men vildsvinsstammen måste ner för att nå ett tydligt uttryckt mål för länsstyrelsen i Kalmar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!