Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landshövding avslöjad: Betalade ut svarta löner

Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar.
Foto: ARKIV

Landshövdingen Thomas Carlzon, 64, i Kalmar satsade hundratusentals kronor på att tilliten till myndigheten skulle öka.

Men privat utnyttjade landshövdingen residensets serveringspersonal för svartjobb vid flera tillfällen.

– Jag gjorde fel och har lärt mig en läxa, säger Carlzon.  

Det var efter P4 Kalmars avslöjande om att landshövdingen Thomas Carlzon använt personal på residenset i Kalmar vid privata fester som skandalen blev ett faktum.

Vid festerna betalade landshövdingen ut svarta löner. Han lämnade inga kontrolluppgifter och betalade inte heller sociala avgifter.

Händelserna kan ses i ljuset av att länsstyrelsen i Kalmar nyligen satsat hundratusentals kronor på ett projekt som handlar om att öka tilliten till myndigheten.

På torsdagen höll Thomas Carlzon presskonferens för lokala medier där han gjorde fullständig avbön och beklagade sitt agerande.

– Jag har gjort fel och är jätteledsen för det, säger han.

Svarta löner

Enligt egen redovisning handlar det om 4 200 kronor som betalats ut som svarta löner till fem anställda.

Pengarna betalades i samband med en privat maskeradbal på residenset i Kalmar den 15 december förra året och i anslutning till att landshövdingens dotter tog sin lärarexamen.

På presskonferensen sa Thomas Carlzon att han som regeringens företrädare egentligen känner att han är i tjänst dygnet runt sju dagar i veckan.

Men vid just de här tillfällena menade landshövdingen att han klivit ur sin landshövdingekostym och agerade privat.

Vid ena tillfället ska tre timanställda ha betjänat landshövdingen med att laga mat och servera. Vid det andra fanns där två personer.

– Jag ser inga problem med att jag använt residenset privat eftersom det också är min bostad.  Men det var naturligtvis fel att använda personalen på det här sättet, säger Thomas Carlzon.

Visade sin uppskattning

Han säger på presskonferensen att personalen egentligen varit beredda att jobba gratis - men att familjen ville visa sin uppskattning på det här sättet genom att ge dem en slant.

– Jag beklagar detta. Punkt. Det var fel att göra så, upprepar landshövdingen som en kommentar till avslöjandet.

Han säger också att förtroendet för myndigheten säkert får sig en törn av det här. På Före presskonferensen höll Thomas Carlzon en information till de anställda.

Han har även informerat regeringskansliet om händelsen. Vad det betyder för hans framtid i residenset har landshövdingen ingen aning om.

Ber om förlåtelse

– Jag kan bara be om förlåtelse och göra rätt i fortsättningen, säger han. Blir det fler fester kommer utomstående personer att anlitas, helt klart.

Thomas Carlzon jobbade tidigare i 45 år på Ikea och var bland annat Vd för Ikea Sverige. Han tillträdde tjänsten som landshövding i Kalmar 2017.

Den tidigare landshövdingen Stefan Carlsson fick sparken 2016 efter att ha avslöjats med att ha ringt sexsamtal för 16 000 kronor för skattemedel.