HOPPET VAR UTE. Läkaren på akuten på Skånes universitetssjukhus förklarade för de anhöriga att hoppet var ute för 77-åringen. Han rullades in i ett enskilt rum för att somna in. Där kvicknade han till och bedöms nu ha återhämtat sig väl. Foto: Peter Nilsson
HOPPET VAR UTE. Läkaren på akuten på Skånes universitetssjukhus förklarade för de anhöriga att hoppet var ute för 77-åringen. Han rullades in i ett enskilt rum för att somna in. Där kvicknade han till och bedöms nu ha återhämtat sig väl. Foto: Peter Nilsson

Lämnades att dö hos sin familj

Publicerad
Uppdaterad
Den 77-årige mannen drabbades av hjärtstillestånd och lämnades att somna in hos sina närmaste.
Men några timmar senare kvicknade den näst intill dödförklarade patienten till.
- Anmärkningsvärt, anser Socialstyrelsen.
Händelsen ägde rum på Skånes universitetssjukhus i Malmö tidigare i år.
Mannen var ute och åkte bil med sina anhöriga när han plötsligt tuppade av.

Hoppet var ute

Sällskapet körde raka vägen till akuten, där personalen satte i gång med återupplivningsförsök.
Efter tio minuter återfick mannen sin hjärtverksamhet och kunde andas av egen kraft. Men då 77-åringens pupiller var ljusstela och huden blåmarmorerad utgick den ansvarige läkaren från att mannen hade drabbats av en större hjärnskada och att hoppet var ute.

Skulle dö

Mannens anhöriga fick veta att han förväntades avlida. Läkaren ställde även frågor om eventuell obduktion - trots att patienten alltjämt var vid liv.
Den 77-årige mannen rullades in i ett enskilt rum för att somna in i kretsen av sina närmaste.
Men i stället började han ge livstecken ifrån sig.
När mannen samma dag undersöktes av neurolog visade han sig vara fullt vaken, med fungerande tal, god rörelseförmåga och utan tecken på hjärnskador.

Hjärtinfarkt

Det visade sig senare att han hade drabbats av en hjärtinfarkt.
Efter operation bedöms han ha återhämtat sig väl.
Socialstyrelsen är kritisk till sjukhusets agerande, sedan händelsen anmälts enligt Lex Maria.

"Anmärkningsvärt"

Det anses bland annat anmärkningsvärt att återupplivningsförsöken avbröts, trots att mannen hade återfått både andning och blodcirkulation.
Enligt Socialstyrelsen kan patienter som återupplivats visa skiftande yttre symptom, exempelvis till följd av medicinering.
Socialstyrelsen vill nu veta vilka åtgärder sjukhuset vidtagit efter händelsen.
Magnus Gatemark
Magnus Gatemark

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag