Polisens larm i hettan – hundar lämnas i bilar

Flera larm har kommit in om hundar som lämnats i bilar mitt i extremhettan. Arkivbild.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Polisen går ut med en skarp uppmaning till hundägare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.
Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för extremvärmen i Sydsverige – och på vissa håll kan det bli upp mot 34 grader varmt på fredagen.

Samtidigt har polisen behövt rycka ut på flera larm om hundar som lämnats i bilar mitt i solgasset.

– Djuren riskerar att dö, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Klockan 09.47 ringde en förbipasserande till polisen om att en hund sitter i en parkerad bil på Lasarettsvägen i Kalmar – mitt i solgasset.

Samtidigt är det årets hittills varmaste dag i Kalmar med temperaturer som väntas stiga upp mot 34 grader under dagen.

Hunden ska enligt larmet ha suttit i bilen en längre stund. När polisen kom dit möttes de av hundägaren som kom tillbaka till bilen. Polisen har gjort en anmälan djurskyddsförordningen till polisens särskilda djurskyddsgrupp. 

Men under dagen har flera liknande larm trillat in. 

”Djuren riskerar att dö”

Klockan 11.33 sågs en hund sitta i en bil på St Pauli kyrkogata i Malmö, där polisen fick tag på ägaren. Och på Mobilias parkering i Malmö upptäcktes en hund som suttit i en bil i minst 30 minuter, enligt larmet.

Vid 12.55 fick polisen också in ett larm om fyra hundar som satt i en parkerad bil på Limhamn i Malmö. Bilen stod i solen och hundarna saknade vatten. Ägaren dök upp senare och blev då uppläxad av allmänheten på plats, enligt Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd.

– Vi som har bil vet att det blir varmt väldigt fort och det är ingen överraskning att det är väldigt varmt i dag. Djuren riskerar att dö, de riskerar att få värmeslag, säger hon.

Om det skulle leda till att en hund dör eller blir väldigt medtagna kan det bli frågan om anmälan för djurplågeri, enligt polisen. 

FLER NYHETER: Här räddas lilla rådjuret från säker död

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!