Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnad av ambulans  – hittad död i blodpöl

Gustav Törnqvist, 87, lämnades hemma av ambulanspersonalen – trots att han kräkts blod fem dagar efter sin halsoperation.
Foto: Ulf Ryd
Dagen efter hittade sonen Håkan Törnqvist honom död på golvet liggandes i sitt eget blod.– Den synen, jag säger bara fyfan, säger sonen Håkan Törnqvist.
Foto: Ulf Ryd

Gustav Törnqvist, 87, lämnades hemma av ambulanspersonalen – trots att han kräkts blod fem dagar efter sin halsoperation, enligt sonen Håkan.

Dagen efter hittade Håkan honom död på golvet, liggandes i sitt eget blod.

– Den synen, jag säger bara fy fan, säger sonen Håkan Törnqvist.

I Håkan Törnqvists hem i Malmö är alla juldekorationerna på plats. Men en av julens huvudfigurer fattas. Hans pappa, Gustav Törnqvist, fick komplikationer efter en operation men lämnades ändå ensam av ambulanspersonalen i sitt hem – och dog under natten, berättar Håkan.

Kräkte och bajsade blod

Den 16:e december opererades Gustav Törnqvist från Malmö för åderbråck i halsen. Något slags gummiband sattes in, berättar sonen Håkan Törnqvist. Operationen hade enligt alla besked gått bra, men pappan mådde desto sämre.

Fem dagar efter operationen blev det ännu värre: Han både kräktes och bajsade blod på kvällen. Efter att han varit i kontakt med båda sina söner larmade Gustav Törnqvist själv ambulans. Ambulanspersonalen kom hem till hans lägenhet, men tog inte med honom. Utan lämnade kvar honom helt ensam, enligt Håkan.

– Morgonen efter skulle jag och brorsan dit. Jag gick in och skrek "Gubben, gubben, är du där?", men fick inget svar. Så vi gick in till hans rum och då såg jag det. Min pappa låg på golvet i sitt eget blod, helt likblek, berättar Håkan Törnqvist. 

Låg i sitt eget blod

Håkan Törnqvist och hans fru firade samma kväll 40 år tillsammans med ett restaurangbesök. Men eftersom ambulanspersonal var på plats litade han på deras omdöme och fortsatte sin kväll. Hans pappa hörde ju heller inte av sig och berättade att det blivit sämre.

Men det Håkan Törnqvist och hans bror är mest bestörta över det är sättet han fick dö på.

– Jag hade förstått om han dog på väg till sjukhuset eller i en säng där. Han var gammal. Men jag känner mig så kränkt över att personal var på plats och sedan lämnade honom, det är så nonchalant. Att han fick dö på golvet precis intill sin säng, i sitt eget blod, säger Håkan Törnqvist.

– Alltså den synen, fy fan, när jag såg honom ligga i blodet. Min brorsa var precis bakom, jag var tvungen att vända mig och stoppa honom. Sådana här grejer sätter sig på näthinnan. Det är inte minnen som man vill ha av sin pappa, fortsätter han. 

Falck: "Sekretess"

Företaget som körde ambulansen är Falck Sverige.

Deras kommunikationsansvarig, Lotta Smith, säger att hon med hänvisning till sekretessen inte har möjlighet att kommentera det enskilda fallet. Däremot säger hon att det är rutin att ambulanspersonalen alltid ska ta kontakt med en läkare innan de lämnar patienten.

– Generellt finns det tydliga riktlinjer där ambulanspersonal först tar kontakt med ett regionalt läkarstöd innan de hänvisar patienten till en annan vårdnivå, som i det här fallet, säger hon.

Och så har skett även i det här fallet?

Eftersom det är sekretess har jag inte alla detaljer, men det utgår jag ifrån, säger Lotta Smith och tillägger att händelsen nu kommer att utredas vidare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!