Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lämna tillbaka valpen – annars blir det häleri”

Fyra av de stulna valparna har återfunnits – här är en av dem. Två saknas fortfarande efter två månader.
Foto: ANDERS GRÖNLUND/STRIXPHOTO
Tiken som är mamma till de stulna valparna har hela tiden funnits kvar hos Eivor Nilsson på kenneln i Önnestad.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Det var så fruktansvärt. Det var den värsta mardröm du kan tänka dig. Jag trodde jag skulle dö”, har Eivor Nilsson berättat om rånet den 9 januari.
Foto: JENS CHRISTIAN

Fortfarande saknas två av de sex valpar som stals vid ett rån i Önnestad. De har sålts av en man som kallar sig Martin Hansson.

Nu varnar polisen köparna att de riskerar åtal för häleri.

– Det är svårare och svårare att påstå att man inte förstått att hundarna varit stulna, har åklagaren Christoffer Ramqvist sagt till Lokaltidningen.

Två månader har gått sedan rånet i Önnestad utanför Kristianstad den 9 januari. Då blev kennelägaren Eivor Nilsson överfallen och slagen i sitt hem.

Rånarna stal sex golden retrievervalpar som då var sju veckor gamla. Hundarna är alltså nu snart fyra månader.

Djuren såldes senare. Köparna har inte fått stamtavlor, men troligen har förfalskade besiktningsintyg från veterinär visats upp för dem.

Fyra valpar har hittats

Fyra valpar har återfunnits hos nya ägare, tagits i beslag av polisen och återlämnats till kenneln. Men två av dem har ännu inte hittats.

Tre personer har gripits och häktats som misstänkta för rånet. En av dem – en 23-årig kvinna – försattes i veckan på fri fot men är fortfarande misstänkt för brott.

De båda män – en 27-åring och en 34-åring – som häktades samtidigt är fortfarande frihetsberövade som misstänkta för grovt rån. Polisutredningen pågår för fullt.

”Martin Hansson” på kvittot

De fyra personer som i god tro köpt stulna valpar har fått kvitton underskrivna med det påhittade namnet Martin Hansson, uppger hundbloggen Dog News.

Polisen utgår ifrån att detta även gäller för de två valpköpare som ännu inte hittats – eller gett sig själv till känna.

De varnas nu för att de riskerar göra sig skyldiga till häleri. Den som köper och behåller en hund som är stulen begår själv ett brott. Och vid det här laget vet alla vad som hänt.

Svårt att fortsätta blunda

– Det är svårare och svårare att påstå att man inte förstått att hundarna varit stulna, har åklagaren Christoffer Ramqvist sagt till Lokaltidningen.

– I det här fallet rekommenderar jag definitivt att man ska förekomma i stället för att förekommas och själv komma med valpen till polisen.

Den som misstänker att familjens nya valp är stulen ska alltså höra av sig till polisen som tar ett blodprov på hunden för att jämföra med tiken i Önnestad.

Måste köpa hunden igen

Det behöver inte betyda att köparen blir av med sin hund för gott. Men den behöver köpas en gång till.

– Jag har förstått att kennelägaren kan tänka sig att ge tillbaka hunden till de som köpt den av rånarna om hon får betalt, säger Christoffer Ramqvist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!