Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lakritsgodis stoppas efter kritik om rasism

"Jag förstår kritiken och tycker det är viktigt att lyssna på konsumenterna", säger Haribos vd Ola Dagliden

Haribos lakritsbitar i Skipper Mix stoppas av godisjätten.

Orsaken är att figurer i påsen föreställer rasistiska nidbilder.

– Jag förstår kritiken och tycker det är viktigt att lyssna på konsumenterna, säger Haribos vd Ola Dagliden till Nyheter24.se.

Godispåsen Skipper Mix har funnits i 30 år i Haribos sortiment. Lakritsbitarna i påsen har utformats för att illustrera en sjömans resa runtom i världen. Men det är först nu den aktuella godispåsen kritiseras.

Nyheter24 var först med att rapportera om kritiken, som i december startade i sociala medier, mot att några av maskerna har baserats på rasistiska nidbilder av olika folkgrupper.

Ola Dagliden hade bara varit chef för verksamheten i Sverige i tre månader när kritiken mot godiset drog i gång.

- Jag hade knappt hunnit sätta mig in i sortimentet. Men vi har nu valt att ta bort vissa av bitarna och produktionen av den nya påsen startar i nästa vecka, säger han till Kvällsposten.

"Var inte farligt"

Haribo är ett tyskt företag men den aktuella godispåsen tillverkas vid företagets anläggning i Danmark. Vad det kostar att ställa om produktionen vill vd:n inte avslöja.

- Vi har inte själva uppfattat produkten som rasistisk, men eftersom det finns konsumenter som gör en annan tolkning har vi gjort ett aktivt val och ändrar i innehållet. Vi är ett företag som riktar oss till både barn och vuxna och vill att alla ska ha glädje av våra produkter, säger Ola Dagliden.

Skipper Mix kommer att fortsätta säljas och inga påsar som redan skickats ut till handeln kommer att dras tillbaka.

- I det fallet får det vara som det är. Det hade varit skillnad om produkten varit hälsovådlig på något sätt, men i det här fallet var det inte farligt. Vi tycker det räcker med den åtgärd som det nu beslutats om.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!