Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkemedelsrester läcker ut – ändrar kön på fiskar

Bild från Ekeby avloppsreningsverk.
Foto: Pardis Pirzadeh, Länsstyrelsen Skåne
Avloppsvatten i Stockholm. Arkivbild.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

”Betydande rester” av läkemedel läcker ut i skånska vattendrag, enligt en analys som gjorts vid flera reningsverk i Skåne.

Bland annat har diklofenak, som används för smärtlindring, och rester av hormonpreparat hittats i halter som riskerar påverka livet i vattnet.

– Man har sett att diklofenak kan påverka utvecklingen av fisk och ryggradslösa djur, medan östradiolen kan ändra könstillhörighet så hanfiskar kan bli honfiskar, säger Pardis Pirzadeh, vid vattenenheten på länsstyrelsen i Skåne till TT.

Det här är två av flera ämnen som hittats i alltför höga halter när man gjort analyser av avloppsvattnet vid flera skånska reningsverk samt i deras mottagningsvatten – vattendragen nedströms. Fynden ställer krav på reningsverken att modernisera sin teknik, för att bättre kunna rena från läkemedel och andra miljögifter.

Ny studie kartlägger

Vid sju reningsverk hittades betydande utsläpp av läkemedel i vattendragen. Vid tio andra reningsverk upptäcktes en risk för att halterna ska överskrida säkra nivåer, enligt studien som gjorts av länsstyrelsen i samarbete med Region Skåne och Högskolan Kristianstad.

Totalt har 35 ämnen undersökts , och två sticker ut i reningsverken: för höga halter diklofenak som används mot smärta hittades vid alla undersökta platser och hormonet 17-beta-östradiol upptäcktes vid tre av dem, enligt ett pressmeddelande. 

Flera substanser hittade

Men det finns ännu fler läkemedel som överskrider en säker nivå i vattendragen, säger Pardis Pirzadeh.

– Citalopram, ett medel mot depression. Och oxazepam, det är lugnande, så kallad psykofarmaka.

TT: Vad händer nu när ni har resultatet av studien?

– Vi kommer diskutera inom myndigheten och vi kommer att starta en dialog med reningsverk och uppmuntra dem att ansöka om omprövning för att installera läkemedelsrening, säger Pardis Pirzadeh och fortsätter:

– Vi behöver en ny generation reningsverk som kan lösa det moderna samhällets problem – de verk som finns i dag gör inte.

FLER NYHETER: Mystiska spöknätet förbryllar – här är förklaringen

Fenomenet har väckt uppståndelse i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!