överlevde. Efter en bilolycka skadades Carina Melchior allvarligt och läkarna stängde till slut av respiratorn. Mot alla odds vaknade hon och är nu nära återställd. Men ingen läkare tar ansvar. Foto: SVT Foto: SVT
överlevde. Efter en bilolycka skadades Carina Melchior allvarligt och läkarna stängde till slut av respiratorn. Mot alla odds vaknade hon och är nu nära återställd. Men ingen läkare tar ansvar. Foto: SVT Foto: SVT

Läkarna stängde av respiratorn – vaknade

Publicerad

Läkarna gav upp hoppet om svårt skadade Carina Melchior, 19. Men efter nio dygn i koma vaknade hon - mirakulöst.

Nu vägrar danska läkare att vittna i den kontroversiella medicinska utredningen.

I oktober 2011 skadades 19-åriga Carina Melchior svårt i en bilolycka på danska Jylland. Hon fördes till sjukhus i Århus, svårt skallskadad, och opererades omgående. Efter fyra dygn började läkarna tala om organdonation. Läkarna lät trycket i Carinas hjärna öka och stängde respiratorn. Prognosen var att hon snart skulle vara hjärndöd, men i stället vaknade hon ur komatillståndet.

- Den mänskliga hjärnan kan överraska, säger läkarna i DR-dokumentären "Flickan som inte ville dö", som också sänts av SVT.

Har inget närminne

Ett år efter olyckan var Carina Melchior relativt återställd.

- Carina kan skämta och vara glad - men hennes närminne är borta. Hon glömmer från en dag till nästa, sa hennes pappa då till Kvällsposten.

Enligt den svenska överläkaren och donationsexperten Bengt-Åke Henriksson frågar svenska läkare inte om donationer förrän en patient verkligen är död, och att stänga respiratorn var helt fel, menar han.

Ingen läkare tar ansvar

Vad dansk expertis säger är oklart. Utredningen har gått i stå och tre veckor före preskriptionstiden tvingas man kalla in en norsk läkare för att få ett avgörande. Flera av medlemmarna i läkarrådet har "förklarat sig inkompetenta", säger ordföranden, professor Bent Ottesen på Rigshospitalet, till Ekstrabladet.

Polisen fortsätter utreda

Konsekvensen kan bli att ingen ställs till ansvar i den medicinska utredningen. Polisens utredning går däremot vidare.

- Vi är uppmärksamma på sakens preskriptionstid och hela problematiken. Det kommer att ske en juridisk värdering fram till stoppdatumet, och så tar vi ställning då, säger Morten Holm vid Östjyllandspolisen till Ekstrabladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag