Läkarna stängde av respiratorn – vaknade

överlevde. Efter en bilolycka skadades Carina Melchior allvarligt och läkarna stängde till slut av respiratorn. Mot alla odds vaknade hon och är nu nära återställd. Men ingen läkare tar ansvar. Foto: SVT
Foto: SVT

Läkarna gav upp hoppet om svårt skadade Carina Melchior, 19. Men efter nio dygn i koma vaknade hon - mirakulöst.

Nu vägrar danska läkare att vittna i den kontroversiella medicinska utredningen.

I oktober 2011 skadades 19-åriga Carina Melchior svårt i en bilolycka på danska Jylland. Hon fördes till sjukhus i Århus, svårt skallskadad, och opererades omgående. Efter fyra dygn började läkarna tala om organdonation. Läkarna lät trycket i Carinas hjärna öka och stängde respiratorn. Prognosen var att hon snart skulle vara hjärndöd, men i stället vaknade hon ur komatillståndet.

- Den mänskliga hjärnan kan överraska, säger läkarna i DR-dokumentären "Flickan som inte ville dö", som också sänts av SVT.

Har inget närminne

Ett år efter olyckan var Carina Melchior relativt återställd.

- Carina kan skämta och vara glad - men hennes närminne är borta. Hon glömmer från en dag till nästa, sa hennes pappa då till Kvällsposten.

Enligt den svenska överläkaren och donationsexperten Bengt-Åke Henriksson frågar svenska läkare inte om donationer förrän en patient verkligen är död, och att stänga respiratorn var helt fel, menar han.

Ingen läkare tar ansvar

Vad dansk expertis säger är oklart. Utredningen har gått i stå och tre veckor före preskriptionstiden tvingas man kalla in en norsk läkare för att få ett avgörande. Flera av medlemmarna i läkarrådet har "förklarat sig inkompetenta", säger ordföranden, professor Bent Ottesen på Rigshospitalet, till Ekstrabladet.

Polisen fortsätter utreda

Konsekvensen kan bli att ingen ställs till ansvar i den medicinska utredningen. Polisens utredning går däremot vidare.

- Vi är uppmärksamma på sakens preskriptionstid och hela problematiken. Det kommer att ske en juridisk värdering fram till stoppdatumet, och så tar vi ställning då, säger Morten Holm vid Östjyllandspolisen till Ekstrabladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!