Läkarna opererade fel sida av Mateusz skalle

Mateusz fick fel sida av huvudet opererat.
Foto: Christer Jareslatt

När Mateusz Kiepiela, 23, skulle få en hjärntumör bortopererad öppnade läkarna upp fel sida av huvudet.

Misstaget upptäcktes först efter några timmar och nu konstaterar inspektionen för vård och omsorg att Mateusz drabbades av onödigt lidande under operationen.

Det var, som Kvällsposten tidigare har berättat, i februari i år som Mateusz Kiepiela lades in på Skånes universitetssjukhus för en operation. Det var en tumör på vänster sida som skulle tas bort, men snittet lades av misstag i stället på den högra sidan.

Felet upptäcktes först några timmar in i operationen. Då sydde läkarna igen den felaktiga sidan och öppnade upp den vänstra.

– Det första jag frågade läkaren när han berättade vad som hade hänt var om han skämtade, sade Mateusz till Kvällsposten i maj.

Han anmälde händelsen till socialstyrelsen och sjukhuset gjorde en lex Maria-anmälan. Nu har inspektionen för vård och omsorg, som tog över tillsynen av vården efter socialstyrelsen den första juni i år, riktat kritik mot de två läkarna.

De konstaterar att patienten drabbades av onödigt lidande och att han utsattes för risker i samband med operationen. Men några vidare åtgärder vidtar inte inspektionen för vård och omsorg, skriver Sydsvenskan.

Efter incidenten förstärkte också sjukhuset själv sina rutiner så att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Mateusz berättade för Kvällsposten i maj att han trots det inträffade, inte helt hade tappat förtroendet för sjukvården.

– Det är klart jag blev chockad när jag hade fått höra vad som hade hänt, men det viktigaste är att tumören är borta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!