Mateusz fick fel sida av huvudet opererat. Foto: Christer Jareslatt
Mateusz fick fel sida av huvudet opererat. Foto: Christer Jareslatt

Läkarna opererade fel sida av Mateusz skalle

Publicerad

När Mateusz Kiepiela, 23, skulle få en hjärntumör bortopererad öppnade läkarna upp fel sida av huvudet.

Misstaget upptäcktes först efter några timmar och nu konstaterar inspektionen för vård och omsorg att Mateusz drabbades av onödigt lidande under operationen.

Det var, som Kvällsposten tidigare har berättat, i februari i år som Mateusz Kiepiela lades in på Skånes universitetssjukhus för en operation. Det var en tumör på vänster sida som skulle tas bort, men snittet lades av misstag i stället på den högra sidan.

Felet upptäcktes först några timmar in i operationen. Då sydde läkarna igen den felaktiga sidan och öppnade upp den vänstra.

– Det första jag frågade läkaren när han berättade vad som hade hänt var om han skämtade, sade Mateusz till Kvällsposten i maj.

Han anmälde händelsen till socialstyrelsen och sjukhuset gjorde en lex Maria-anmälan. Nu har inspektionen för vård och omsorg, som tog över tillsynen av vården efter socialstyrelsen den första juni i år, riktat kritik mot de två läkarna.

De konstaterar att patienten drabbades av onödigt lidande och att han utsattes för risker i samband med operationen. Men några vidare åtgärder vidtar inte inspektionen för vård och omsorg, skriver Sydsvenskan.

Efter incidenten förstärkte också sjukhuset själv sina rutiner så att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Mateusz berättade för Kvällsposten i maj att han trots det inträffade, inte helt hade tappat förtroendet för sjukvården.

– Det är klart jag blev chockad när jag hade fått höra vad som hade hänt, men det viktigaste är att tumören är borta.

Minna Wallén
Minna Wallén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag