GLÖMDES KVAR. Lisa Celion håller upp röntgenbilden där man kan se nålen som läkarna glömde kvar efter magsäcksoperationen. Foto: ULF RYD Foto: Ulf Ryd
GLÖMDES KVAR. Lisa Celion håller upp röntgenbilden där man kan se nålen som läkarna glömde kvar efter magsäcksoperationen. Foto: ULF RYD Foto: Ulf Ryd

Läkarna glömde kvar nålen i Lisas mage

Publicerad

KLIPPAN. När Lisa Celion opererades glömde kirurgerna kvar en nål i hennes mage. Lisa fick besked om att nålen satt fast och att det inte var någon fara.

Men den böjda lilla nålen har börjat vandra i kroppen. Just nu sitter den bakom andra revbenet precis vid mjälten.

- Jag är jätterädd. Mjälten är ju ett blödande organ, säger Lisa.

Lisa opererades på Simrishamns lasarett den 20 augusti. Kirurgerna är anställda vid Axess medica - ett privat vårdbolag som finns på lasarettet.

- Det var en gastric bypass-operation, inget konstigt i dag, säger Lisa Celion.

Hon skickade in en egen-remiss i slutet av februari. I somras fick hon okej och direktiv om att gå ned ett antal kilon innan hon kunde få en tid för operation. Det var även två förberedande informationsmöten inplanerade.

- Då fick man veta allt om alla biverkningar efter operationen. Men en kvarglömd nål nämnde de inte, säger Lisa.

- Jag hade egentligen inga komplikationer av min övervikt. Men en kotförskjutning gjorde att jag inte kunde träna ordentligt. Och därför var träning ingen lösning på mina viktproblem. Om jag skulle gå ned i vikt krävdes något annat.

Den 20 augusti låg - eller snarare stod - Lisa Celion på operationsbordet. Man står nästan upp och kirurgerna gör ingreppet med titthålsteknik. Operationerna är i dag rutinartade.

Ser nålen vid röntgen

Genom fem hål i buken kopplas magsäcken bort och matstrupen sätts samman med tunntarmen. Operationen tar bara cirka 45 minuter.

Lisa spändes fast för operationen och sövdes.

- Jag vaknar upp vid fyratiden på eftermiddagen och mår ganska bra. Jag var lite dizzy men jag mådde inte illa eller så, berättar Lisa Celion.

Då kommer en av kirurgerna in på rummet. Hon berättar att en nål har försvunnit. De har gjort en snabbröntgen utan att hitta nålen. Då tar de för givet att nålen hamnat i soporna.

Läkaren berättar att de ska röntga Lisa nästa dag för att försäkra sig om att nålen inte ligger kvar.

- Jag blir naturligtvis ledsen och orolig för jag förstår inte riktigt om nålen är kvar i mig. Det blir dubbla budskap.

Nästa dag röntgas Lisa på nytt. Då hittar man nålen.

- Den sitter precis under revbensbågen på vänster sida. Läkaren säger att den troligtvis sitter fast vid magsäcken. Den har inte krupit bakom revbenen, berättar Lisa.

Nålen som är två centimeter lång har använts till att sy ihop bukhinnan efter operationen. Den borde alltså ligga utanför bukhinnan. Men det gör den inte.

Operationen misslyckades

På eftermiddagen ska nålen opereras ut. Lisa Celion blir nedsövd och titthålen öppnas igen. Men operationen misslyckas eftersom Lisa blöder mycket.

- Därför valde de att stänga mig igen. De avbröt på grund av blödningarna. Och de såg inte nålen då.

- Sen väcktes jag och fick reda på att nålen inte är uttagen. Jag blev helt knäckt. Rent psykiskt mådde jag skit, men de lovade att det inte är någon fara. De försäkrade att nålen kommer att kapslas in och att den inte kommer att vandra i kroppen. Det lovade de mig dyrt och heligt.

Nästa dag får Lisa åka hem. Hon känner sig lugnad av de besked hon fått om att nålen sitter där den sitter.

Har flyttat sig

Den 3 september ska distriktssköterskan ta bort stygnen. Sköterskan reagerar kraftigt när Lisa berättar om nålen som kirurgerna tappade vid operationen och tycker att Lisa ska kräva att nålen tas bort.

- Då blir jag rädd igen, säger Lisa.

Hon kontaktar den ansvarige läkaren i Simrishamn och berättar om sin oro. Och blir ombedd att komma ner för att röntgas igen.

Hon får en tid en månad senare.

- Då visar det sig att nålen flyttat sig och vänt sig.

- Nu ligger den bakom andra revbenet med spetsen mot lungsäcken. Och mjälten ligger ju precis bredvid. Den har flyttat sig trots att de lovat att den inte skulle göra detta.

Läkarna bestämmer då att nålen ska ut. Operationen ska ske den 30 oktober.

Ny röntgen. Och en ny genomlysning. Och ny sövning.

- De ser nu klart och tydligt var den är, säger Lisa som blev lycklig över att äntligen bli av med nålen.

- Men när jag väcks upp får jag veta att de inte hittade den.

Lisa har försökt jobba under tiden men är nu sjukskriven två veckor på grund av den försvunna nålen. Oron är stor.

- Vad gör jag nu? Ska jag bara strunta i det? De har ju faktiskt lovat att det inte kan hända något. Men jag vet inte. Jag känner mig inte trygg med de svar jag fått. Jag vet inte om det är tryggt att ha en nål där.

Vill veta om det är farligt

Hon säger att hon är jätterädd. Mest för att den ska punktera mjälten och att hon riskerar en inre blödning.

- Jag vill ju naturligtvis att den ska ut. Men samtidigt vet jag inte om jag frivilligt vill lägga mig för en operation igen. Mest vill jag ha ett svar - är det farligt eller inte?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag