Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkares namn används till falska coronaintyg

Ett falskt covidintyg som nyligen ledde till att åtal väcktes i Malmö.
Foto: Polisen
Läkaren polisanmälde händelsen förra veckan. Arkivbild.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det falska testet visade att mannen inte hade covid-19.
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

Läkare i Skåne varnar för falska covid-intyg efter att en man från regionen stoppats på Kastrup förra veckan, rapporterar SVT Nyheter Skåne

Mannen hade med sig ett bevis på att han gjort ett PCR-test som visade att han inte hade någon pågående infektion av covid-19.

Men när flygplatspersonalen kontaktade läkarmottagningen som utfärdat intyget kom det fram att mannen aldrig besökt mottagningen. Intyget med läkarens namn var en förfalskning som saknade spårningsnummer.

Läkaren polisanmälde, men förundersökningen lades ned eftersom brottet skedde i Danmark. Kliniken har också gjort om intygen efter händelsen.

Svensk polis har tidigare slagit larm om att reserestriktionerna kan utnyttjas av kriminella. Även den europeiska polismyndigheten Europol har varnat för att bedragare, i vissa fall ligor, säljer falska coronaintyg.

Skånepolisen kan inte svara på hur utbrett problemet är, men ytterligare en klinik i Ystad ska enligt SVT ha drabbats tidigare i år. Även på Arlanda i Stockholm har flera fall utretts, varav ett av dem ledde till fällande dom i mars och 14 dagars fängelse för brukande av falsk urkund.

FLER NYHETER: Steg för steg: Så här funkgar Danmarks coronapass

Coronapassen används som en del i Danmarks återöppning av samhället

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!