Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens oro – för egna förlossningen

Glad och orolig samtidigt. Läkaren Karianne Flaatten, 36, ska snart få barn. "Det känns olustigt att veta att vi kanske får åka bil i två timmar för att komma till ett sjukhus som har plats" säger hon.. Foto: Sara StrandlundFoto: Sara Strandlund

Om tre veckor ska läkaren Karianne Flaatten föda sitt första barn.

Hon ser fram emot bebisen men är både arg och orolig över situationen inom förlossningsvården.

– Det känns som rysk roulett var jag ska få föda, säger 36-åringen.

Karianne Flaatten har sett vårdkrisen på nära håll. Som läkare på en vårdcentral i Trelleborg är underbemanning och begränsad budget vardagsmat.

– Som personal försöker man sträcka sig så långt det går, säger Karianne, men i längden klarar man inte av obegränsat arbete med begränsade resurser.

Samtidigt som det är en viss trygghet att känna till vården när hon ska föda sitt första barn innebär det också en rädsla eftersom hon vet hur tufft personalen har det.

För sällan har vårdläget varit så illa som i sommar, och kanske värst är läget inom förlossningsvården. På Universitetssjukhuset i Malmö och Lund har BB-personal tvingats avbryta sin semester för att patientsäkerheten inte ska hotas.

Trots det menar flera barnmorskor som Kvällsposten har pratat med att de inte kan garantera en säker vård för havande kvinnor.

Riskfyllt

Saker som detta gör Karianne Flaatten arg - och rädd. Hon tycker att det känns läskigt att vården sätter patienter i risk och säger att arbetsgivaren visste att läget skulle bli tufft i sommar och att Region Skåne hade kunnat förhindra det.

– Om en jättestor olycka inträffar och sjukhusen inte har tillräckligt med personal, då förstår jag. Men det är frustrerande när jag tänker på att situationen skulle kunna lösas. Arbetsgivaren vet i förväg hur många kvinnor som väntas föda barn i sommar, säger hon.

Karianne Flaatten bor i Klagshamn med sin sambo. Helst vill hon föda i Malmö men eftersom hon tycker att läget verkar vara extra pressat där föder hon helst i Lund.

Samtidigt vet hon inte. Hon kan lika gärna skickas till Helsingborg, Ystad och kanske rentav Halmstad eller Danmark.

– Det känns olustigt att veta att vi kanske får åka bil i två timmar för att komma till ett sjukhus som har plats. Jag vill ju inte ha en E6:an bebis, säger hon och tänker på de kvinnor som har fött barn i bilen i jakt på ett sjukhus där de kan föda.

Springa mellan

Hon säger att många gravida kvinnor besöker den förlossningsavdelning där de ska föda före förlossningen för att känna in stället. Det är en omöjlighet för henne och för merparten av alla kvinnor som har fött och ska föda barn i sommar.

– Jag hoppas att det kommer vara tillräckligt med personal på plats när jag ska föda och att jag får en bra kontakt med barnmorskan och att hon inte måste springa mellan två, tre andra förlossningar.

Bebisen är beräknad till den 24 augusti och Karianne Flaatten håller tummarna för att bebisen stannar inne tills dess.

– Då är den största semesterperioden förhoppningsvis över och personalen på plats igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!