Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren uppmuntrade abort – nu rockar Walter sockorna

Därför ska du rocka sockorna.
Hela familjen samlad: Ebba Fingal, Marita, Walter, Nellie och Josef Wixenius.Foto: Privat
I dag – på världsdagen för Downs syndrom – rockar Walter sockorna för första gången.Foto: Privat

När Marita sa till läkaren att de ville behålla barnet med Downs syndrom chockades hon av bemötandet.

– Han försökte övertala oss att göra abort och sa att det säkert går bättre nästa gång.

I dag är lilla Walter sex månader – och rockar sockorna för första gången.

När Marita Wixenius från Lomma var gravid i vecka tolv fick hon reda på att Walter i magen hade Downs syndrom. Den första känslan som sköljde över henne och maken Josef var chock. Det var inte ett besked de var beredda på alls och till en början blev de ledsna.

Men efter att ha tänkt igenom beslutet var svaret ändå självklart: de skulle inte göra abort. 

När de blev inkallade på mötet med läkaren för att ge det positiva svaret hann hon inte ens säga något innan han började prata om abort. 

– Han sa något i stil med ”jag beklagar att det är Downs syndrom, men det är inte den ärftliga sorten så det går nog bättre nästa gång”, berättar Marita Wixenius.

– Jag frågade vad han menade och sa att vi ska behålla barnet, varpå han ändå försökte övertala oss till motsatsen. 

Marita, som själv har arbetat inom vården som barnläkare, blev väldigt chockad och upprörd över läkarens agerande. Han får tycka vad han vill men som professionell får man inte visa sina egna känslor på det viset, menar hon. 

Walter Wixenius är nu sex månader och sprider glädje till hela familjen.Foto: Privat

Vill sprida kunskap

I dag är Walter sex månader och berikar hela familjens vardag.

– Han har glimten i ögat, har koll på läget och hänger med. Han tycker att det är jättespännande med mat och är gärna med när vi äter, berättar Marita. 

Men Marita har inte kunnat släppa läkarens ord. Hon tror att det är tack vare hennes bakgrund inom vården, att hon har två barn sedan tidigare och att hon läste på ordentligt som gjorde att hon vågade stå på sig. 

– Annars hade kanske inte Walter levt i dag.  

I dag väljer många föräldrar som får veta att fostret har kromosomavvikelsen att inte behålla det. Det är statistik som Marita vill ändra på. En dröm hon har är att sätta ihop en föreläsning med kunskap om hur vårdpersonal bör agera i liknande situationer. 

– Det är viktigt att lyfta det tidigt, börja prata om det redan innan och lägga upp en plan i förväg så att man är förberedd på ett sådant besked. Hur beskedet framförs kan vara helt avgörande för barnets liv, säger hon. 

Livet med Walter

Marita vill även slå ett slag för Instagram. I samband med Walters födsel startade hon kontot Livetmedwalter. Förutom att sprida glädje med bilder på lilla Walter och familjens vardag har hon knutit många nya kontakter via kontot.

– Det är helt fantastiskt att vi kan dela erfarenheter och hjälpa varandra. Det gör mig så jäkla glad.

I dag infaller världsdagen för Downs Syndrom – rocka sockorna. Det går ut på att man dagen till ära har olika strumpor på sig, för att uppmärksamma olikhet. 

Med hjälp av sponsorer har Marita dragit i gång ett projekt där hon ska dela ut omaka strumpor till barnavledningarna på sjukhusen i länet. Ett projekt hon vill utveckla till nästa år. 

– Det här är bara början. Jag kommer fortsätta fightas för Walter och hans kompisar.

Marita har med hjälp av sponsorer samlat in strumpor som hon delar ut till barnavledningarna på sjukhusen, så att de ska kunna rocka sockorna.Foto: Privat