Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren säger upp sig i protest mot sparkrav

- Det är hela tiden de svagaste som får betala politikernas ogenomtänkta sparbeting, säger den 61-årige läkaren, Anders Sandström, från Ystad.Foto: Mark Hanlon

YSTAD. Även om han slåss för höga ideal vore det fel att kalla honom för en Don Quijote.

För det som får Ystadläkaren Anders Sandström att reagera är en krass verklighet där pengarna styr.

Nu lämnar han sin tjänst i Ystad i protest.

- Det är hela tiden de svagaste som får betala politikernas ogenomtänkta sparbeting, säger den 61-årige läkaren från Ystad.

Anders Sandström

Ålder: 61

Bor: Utanför tätorten Ystad

Civilstånd: Gift

Yrke: läkare inom äldrevård (geriatrik)

Tjänst: Slutar som chef på minnesmottagningen i Ystad, börjar jobba i Malmö den 16 december

Kännetecken: Brinner för de äldres rätt till god vård

Kvällsposten berättar ofta om människor som på ett eller annat sätt hamnat i livshotande situationer eller fått allvarliga skador på grund av en sjukvård som inte håller måttet. Det är mänskliga öden som berör.

När också röster inifrån vårdapparaten vittnar om att det brister, inger det hopp om förändring till det bättre.

Anders Sandström, som under många år varit överläkare inom geriatrik på Ystad lasarett, är en sådan röst.

- Jag har sagt ifrån när jag anser att sparkraven är galna och talat om vilka konsekvenserna kan väntas bli för patienterna, säger han.

Under det gångna året har sjukhusledningen i Ystad genomdrivit två nerskärningar som Anders Sandström opponerat sig emot.

"Ingen lyssnade"

I våras beslutades att man inte längre skulle utföra ortopediska operationer på gamla människor i Ystad. De skulle skickas till andra sjukhus. Det berör ungefär 250 patienter om året.

- Förutom att det blev sämre för de äldre rent medicinskt blev det dyrare. Jag påtalade det, men ingen lyssnade, säger Anders Sundström.

Senare i år kom ännu ett sparförslag som han motsatte sig. Nu ville man ta bort tre av sju läkare inom äldrevården, geriatriken.

Anders Sandström har begärt att få ta del av hur sjukvårdsledningen resonerat, hur de motiverar en så kraftig nedskärning.

- De har inte kunnat visa något underlag, det handlar bara om att minska budget, säger han och tillägger:

- I stället leder det till att vården blir sämre, vilket i förlängningen leder till mer vårdkrävande patienter. Precis som tidigare beslut gjort, men det talar man tyst om. De bränner pengar samtidigt som de utsätter människor för fara.

"Vet inte om det blivit bättre"

Nu har han fått nog. Anders Sandström har begärt tjänstledigt, till en början i sex månader, från sin tjänst som chef för minnesmottagningen i Ystad. För att jobba med äldre människor i Malmö i stället.

- Jag vet inte om det blir bättre, jag vet bara att det inte har planerats för några drastiska nedskärningar i Malmö den närmaste tiden, säger han.

Han inser att hans agerande lite kan tolkas som att han överger ett sjunkande skepp.

- Mitt jobb är att ta hand om patienter och jag har valt att arbeta just inom äldrevården. Upplever jag fler dumma förslag kommer jag att fortsätta göra inlägg i debatten.

- Det är politik som styr. Och jag är inte politiker, säger Anders Sandström, läkare inom geriatrik.