Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Malenas larm från vården: ”Vi krigar”

Malena Dolfe, 45, har jobbat som läkare inom primärvården mer än 10 år – nu vet hon inte om hon någonsin återvänder.Foto: Privat
Genrebild. Malena Dolfe beskriver hur hon drunknade i pappersarbete efter Försäkringskassans förändring.Foto: Vitaliy Kytayko/Colourbox

När läkaren Malena Dolfe, 45, tvingades arbeta med influensa och hög feber för att hinna med fick hon nog.

Nu vittnar hon om allmänläkarnas ohållbara situation.

– Det är så tröstlöst, man har ingen chans att räcka till, säger Malena Dolfe, 45, läkare inom allmänmedicin.

För två år sedan började Malena Dolfe, 45, som allmänläkare på en privat vårdcentral i Landskrona. Innan dess hade hon jobbat på en vårdcentral inom offentlig sektor. Hon var fylld av förväntan inför det nya jobbet. 

– Jag hade väldigt höga ambitioner och tyckte det skulle bli roligt att jobba i orten där jag bor och göra nytta för folket, säger hon.

Det dröjde dock inte länge innan hon blev överrumplad av stress. Patientjournaler fick ibland skrivas på raster, administrativa uppgifter samlades på hög och kön i väntrummet blev bara längre.

– När man kommer till jobbet tar man med sig en stor pappershög in på rummet. Kollar mejlen, hinner inte svara. Sedan går man igenom vilka remisser som ska prioriteras, remissvaren ligger på hög. Väldigt sällan hinner man ringa en patient om man inte måste utan det får bli korta brevsvar. Efter mottagningen måste man hinna med 5 patienter på raken utan någon paus emellan. Lunchen äter man på tio minuter, säger Malena Dolfe.

Samtidigt som hon skulle hinna med arbetsuppgifterna på vårdcentralen besökte hon äldre- och demensboenden och gjorde hembesök hos multisjuka äldre som inte sett en doktor på lång tid, berättar hon.

Fick utmattningssymptom

Efter ett tag var hon överbelastad av jobb och hade i stort sett bara tid att ta hand om de sjukaste av de sjuka. Det gick så långt att hon själv började få symptom på utmattning.

– Jag träffar många personer med utmattningssyndrom och började bocka av det på mig själv. Droppen blev när jag hade influensa med hög feber och visste att "om jag är hemma kommer jag ligga back en månad med administrativa uppgifter". Jag gick och jobbade med feber hela dagen och när jag postat eftermiddagens brev och kom tillbaka, var facket smockfullt med nya papper. Det var som jag inte ens hade varit där. 

I mars sa hon till slut upp sig och är nu orolig för hur det ska gå för patienterna.

– Att sitta och se alla patienter jag följt länge i ögonen och berätta att jag inte kommer vara kvar har varit så uppslitande. Folk gråter, jag känner mig som en sådan svikare. Det är jättesorgligt när jag vet att det inte finns folk som tar min plats.

Hon säger att vårdcentralen ständigt varit underbemannad och de bara har varit tre läkare med 12 000 inskrivna, samt några st-läkare som kommer och går.

– Många av dem utsätts direkt för alldeles för hög intensitet och många drabbas snabbt av stressrelaterad ohälsa, säger Malena Dolfe.

Skrev debattinlägg

Efter sin uppsägning bestämde sig Malena Dolfe för att skriva ett debattinlägg på Sydsvenskan.

– Det här måste lyftas. Det var inte fel på just min arbetsplats utan det här är strukturella fel där primärvården fungerar bristfälligt, trots att vi borde vara de som står patienterna närmast. Vi har inte bemanningen nog för att uppfylla de uppdrag vi har. 

Hon berättar att en stor förändring kom när Försäkringskassan stramade upp kraven för sjukskrivning efter politiska beslut. Det ledde till enorm administrativ börda menar hon.

– De var en partner till oss förut och vi hade mycket kontakt och samarbete. Nu begär de ut så många kompletteringar och extra papper att det känns som att vi ska bli så uttröttade att vi inte ska orka vara trogna patienter längre. Samtidigt avslår de sjukskrivningar för människor som verkligen behöver det, säger hon och fortsätter:

– Vi samarbetar inte längre, vi krigar, säger Malena Dolfe.

Allvarligt sjuka skickas till vårdcentralen

Ett annat stort problem hon upplever är att primärvården fått allt tyngre patienter.

– Nu skickas svåra patienter till oss i stället när andra mottagningar lägger eller har för hög belastning. Vi kan få ta patienter som har djupa depressioner, hjärtsvikt eller svår diabetes. 

Marina Tuutma, allmänläkare som sitter i Läkarförbundets styrelse. Foto: Rickard L. Eriksson/Läkarförbundet

 

Primärvården särskilt drabbad

Enligt Läkarförbundet blir fenomenet med läkare som slutar på grund av överbelastning allt vanligare, speciellt inom primärvården.

– Det är svårare att hitta folk och det är för få yngre läkare som väljer att bli allmänläkare. Flera som har valt det byter specialitet på grund av att arbetsmiljön är så pass spänd, säger Marina Tuutma, Läkarförbundet.

Hon menar att nyckelfrågan är att primärvården och de enskilda läkarna måste få möjlighet att begränsa sitt uppdrag. Eftersom andra vårdkliniker har listningstak skickar de vidare patienter till vårdcentraler när de är överbelastade. Den möjligheten har inte vårdcentraler.

– Oavsett om man jobbar inom privat eller offentlig sektor är det ett stort problem att primärvården inte har någon gräns för hur många man listar. Har man tre doktorer så måste man kunna sätta gränser så att det inte bara listas på tills man har flera tusen patienter och inte hinner med. Det kommer i slutänden drabba patienter för tillgängligheten och patientsäkerheten blir sämre, säger Marina Tuutma, Läkarförbundet.

Malena Dolfe upplever att Försäkringskassan numera inte samarbetar med läkarna utan ständigt kräver nya intyg.

Viktor Svensson på försäkringskassans pressavdelning skriver i ett mejl:

”Försäkringskassan begär in kompletteringar i cirka 9 procent av inkommande läkarintyg, samma nivå som för sju år sedan enligt en rapport från i vintras. I en del av de fall vi begär ytterligare underlag handlar det inte om att läkaren skrivit ”dåliga intyg” utan att vi behöver mer information eftersom villkoren i lagstiftningen ändras ju längre sjukfallet pågår.”

"Det är synd om patienterna"

Malena Dolfe har nu tagit jobb som hyrläkare, något hon tidigare aldrig trodde skulle hända.

– Jag har jobbat inom primärvården i mer än tio år men jag vet inte vad som krävs för att jag skulle återgå till det igen, det måste bli mycket bättre. Det är så tröstlöst på primärvården, man kan inte räcka till, säger hon och fortsätter:

– Det är inte synd om mig, det är synd om patienterna.