Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren köpte armborst, tårgas och elchockvapen

Tårgassprayen som kunde beställas fritt är tillståndspliktig i Sverige.
Foto: TULLVERKET

En halländsk läkare i 35-årsåldern åtalas för vapensmuggling. Tullen i Malmö hittade ett armborst, ett elchockvapen och en burk tårgasspray – plus handbojor.

Mannen hävdar att han skaffat vapnen av ren nyfikenhet.

– Jag är noll procent kriminell. Jag jobbar med att hjälpa människor varje dag, säger läkaren i förhör.

Mannen hade beställt vapnen från en slovakisk hemsida som öppet säljer liknande produkter utan att påpeka att det i vissa länder kan krävas tillstånd eller licenser för att äga dem.

Han gjorde en beställning för närmare 3 000 kronor – ett armborst med 20 extra pilar, en elpistol, en tårgasspray, handbojor och några ytterligare saker.

De tre vapnen är tillståndspliktiga i Sverige.

När paketet från Slovakien kom till Sverige i slutet av januari öppnades det av tullen på Schenkers terminal i Malmö. Åklagare larmades och hela innehållet togs i beslag.

Mannen har förhörts av tullkriminalen och då förklarat att han inte beställde vapnen med någon avsikt att använda dem.

Läkaren från Halland beställde ett armborst med 20 extra pilar från Slovakien.
Foto: ARKIV

”Jag var nyfiken”

– Jag var nyfiken. Jag undrade hur de såg ut. Man har sett varorna på internet och på tv och jag var nyfiken, säger han i förhör.

– Jag hade noll procent intresse att använda dem eller skada någon. Jag inser att jag är helt okunnig och naiv i detta. Jag är noll procent kriminell.

– Jag vill inte skada någon. Jag jobbar med att hjälpa människor varje dag, jag behandlar dem och hjälper dem dagligen, säger läkaren. 

Mannen medger att han inte gjort något för att ta reda på vilka regler som gäller för de aktuella vapnen i Sverige.

Även elpistolen fordrar tillstånd för att man ska få lov att äga den. Läkaren kollade aldrig, säger han.
Foto: TULLVERKET
Firman sålde även handbojor. Dem får doktorn behålla, eftersom beslaget har hävts.
Foto: TULLVERKET

Gör aldrig om det

– Jag har inte beställt sådana varor förr utan detta är första gången. Det är en dumhet, och nu när jag vet så kan jag säga att jag med säkerhet inte kommer att göra något sådant igen, säger han.

– De beskrev ingenting om att det behövdes tillstånd. Jag tror det är ett fel från deras sida. Varför har de inte beskrivit att varorna ses som vapen? Eller att det behövs tillstånd? 

Eftersom läkaren inte visste att han behövde tillstånd för att importera vapnen till Sverige förnekar han brott. Men han medger att han beställt och betalat för dem.

Han åtalas för vapensmuggling, alternativt olovlig införsel. Åklagaren förväntar sig att förhandlingen i Halmstads tingsrätt ska kunna klaras av på någon timme.

TV: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

”Förra året var så tråkigt så det var inte klokt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!