Mannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: PolisenMannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: Polisen
Mannen började inse att han "blivit ett monster" medan kvinnan var inlåst i bunkern. Foto: Polisen
Läkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: PolisenLäkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: Polisen
Läkaren låste in kvinnan i en specialbyggd ljudisolerad betongbunker. Foto: Polisen
På sängen låg en uppslagen bok: "I djävulens sällskap". Foto: PolisenPå sängen låg en uppslagen bok: "I djävulens sällskap". Foto: Polisen
På sängen låg en uppslagen bok: "I djävulens sällskap".  Foto: Polisen
Inne i den gjutna betongbunkern fanns bland annat ett kök. Foto: PolisenInne i den gjutna betongbunkern fanns bland annat ett kök. Foto: Polisen
Inne i den gjutna betongbunkern fanns bland annat ett kök.  Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: PolisenRASTGÅRDEN. Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak. Foto: Polisen

Läkaren insåg att han "blivit ett monster"

Publicerad

Medan kvinnan satt inlåst i läkarens bunker började mannen inse att han "blivit ett monster".

Det har mannen berättat för de rättspsykiatriska utredarna, enligt en rättspsykiatrisk undersökning som Kristianstadsbladet tagit del av.

Plötsligt hämtar läkaren kvinnan från bunkern i Skåne och kör till en polisstation i Stockholm.

– Det var en sak som brast i planen. Han är en människa av kött och blod. När han förstår att hon är eftersökt så förstår han att det finns någon som bryr sig om henne, säger mannens advokat Mari Schaub.

Läkaren har åtalats för att ha sövt kvinnan i Stockholm och transporterat henne till Skåne. Där, i anslutning till sin bostad i Östra Göinge, låste han in henne i den specialbyggda, ljudisolerade betongbunker han byggt i syfte att hålla människor inspärrade under längre tid.

Mannen ska enligt sin försvarare ha hämtat kvinnan i Stockholm för att hon skulle leva i bunkern, som hans partner.

Enligt vad mannen berättat för utredarna skulle bortförandet och kvarhållandet i bunkern vara "schyst" och välplanerat, skriver Kristianstadsbladet.

– Det är ingen sexualsadist vi har att göra med, det är en olycklig människa.

– Sen borde han ha insett att hon inte ville leva där med honom, säger mannens advokat Mari Schaub till Kvällsposten.

Såg en lapp

Strax innan historien uppdagades i höstas hade läkaren, enligt åtalet, åkt upp till Stockholm för att hämta några av kvinnans tillhörigheter. Enligt uppgift ska han i anslutning till kvinnans lägenhet ha sett en lapp, där kvinnan beskrevs som saknad.

– Han ser en lapp där det står "Vi saknar dig" eller liknande. Då bestämmer han sig för att åka tillbaks till Skåne för att släppa ut kvinnan. Och han gör det, säger Mari Schaub.

För de rättspsykiatriska utredarna har mannen beskrivit detta som "sista droppen", skriver Kristianstadsbladet, och enligt vad mannen har berättat för utredarna såg betraktade läkaren kvinnan som fri redan under färden till Stockholm.

Läkaren har åtalats för människorov och grov våldtäkt. Han har erkänt delar av gärningarna men nekar till de brottsrubriceringar som anförts mot honom.

Mari Schaub beskriver sin klient som ångerfull.

– Han fattar inte varför, vad han har ställt till med. Han har berättat från dag ett, berättat från A till Ö och svarat på alla frågor.

Den rättspsykiatriska undersökningen slår fast att mannen har en psykisk störning. Den är dock inte så allvarlig att den medför fängelseförbud eller att det finns förutsättningar att överlämna mannen till vård vid fällande dom, skriver Kristianstadsbladet.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag