Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkaren Charlotte, 58, slogs ihjäl med kofot

Charlotte Asperud märkte inte när gärningsmannen beviljade sig tillträde till hennes bostad genom att bryta upp ett fönster. Foto: Polisen
Enligt anklagelserna, som blev offentliga i samband med en häktningsförhandling, ska läkaren ha blivit slagen 19-20 gånger i huvudet - troligen med en kofot. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tisvilde är ett idylliskt sommarstugeområde på norra Själland

58-åriga läkaren Charlotte Asperud slogs ihjäl i sitt eget hem av en person som plötsligt trängde in i hennes bostad mitt i natten.

Innan den misstänkte gärningsmannen greps tog polisen till det ovanliga greppet att publicera både en bild på offret och en ljudfil från händelsen.

På ljudupptagningen hör man mördaren kommendera offret flera gånger med orden ”lägg dig ner, säger jag. Nu. Lägg dig på magen. Nu”.

Det var vid 02.45-tiden på natten till den 30 april i år som mördaren trängde in i den danska läkaren Charlotte Asperuds bostad på Aspevej i Tisvilde - ett idylliskt sommarstugeområde på norra Själland.

Vid det tillfället låg Charlotte Asperud säkert och sov. Hon märkte inte när gärningsmannen beviljade sig tillträde till hennes bostad genom att bryta upp ett fönster.

Motivet till det nattliga besöket tros ha varit ett inbrott. Men ganska snart övergick handlingen av någon anledning i ett brutalt mord.

Enligt anklagelserna, som blev offentliga i samband med en häktningsförhandling, ska läkaren ha blivit slagen 19-20 gånger i huvudet - troligen med en kofot.

Mördaren skriker

Men innan dess ska offret ha kommenderats att lägga sig ner flera gånger. Mördaren ville också att Charlotte Asperud skulle lägga sig på magen.

På ljudupptagningen hör man mördaren skrika:'

”Lägg dig ner, säger jag. Nu. Lägg dig på magen. Nu”.

Den danska läkaren var placerad som akutläkare på Hilleröds sjukhus och hade även tjänstgöringspass på sjukhusen i både Helsingör och Frederikssund. 

Men polisen hade inledningsvis svårt att koppla ihop henne med någon person som hon träffat privat eller i tjänsten.

Samtidigt var den okände mördaren fortfarande på fri fot.

Saknade uppgifter

Det var då Nordsjällandspolisen tog det ovanliga greppet att publicera både namn och bild på offret. Men också den gripande ljudupptagningen som gjordes från hennes hem i samband med mordet.

Polisen förklarade sin handling med man inte visste vem mördaren var och att man alltjämt hade stort behov av att få in fler uppgifter från allmänheten till spaningsunderlaget.

Tisvilde är ett idylliskt sommarstugeområde på norra Själland

På ljudfilen kunde alla höra mördarens stämma under mordet.

– Vi vill mycket gärna höra från personer som sett eller som känner Charlotte Asperud från olika sammanhang. Det kan vara personer som sett henne ensam eller tillsammans med andra, både nära hemmet och längre bort, förklarade poliskommissarie Henrik Gunst vid Nordsjällandspolisen. 

Polisen önskade också hjälp med iakttagelser om okända personer som eventuellt rört sig konstigt i området vid tiden för mordet.

54-årig man greps

En 54-årig man kunde tack vare uppmärksamheten senare gripas och delges misstanke om mordet.  Bevisen mot mannen anses starka, bland annat ska hans DNA ha funnits på Charlotte Asperuds kropp. 

Mannen nekar dock helt till anklagelserna, enligt danska mediauppgifter.

54-åringen ska för några år sedan själv ha varit med om att ha blivit väckt av inbrottstjuvar i sin bostad.

Den gången ringde den misstänkte mördaren själv till polisen . Men innan polispatrullen hunnit fram hade gärningspersonerna lämnat platsen.

54-åringen lät sig dock intervjuas av av en lokaltidning om det obehagliga han och hans dåvarande hustru varit med om.