Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare utreds – efter klagomål från kvinnor

”Jag förstår inte hur han kan få verka som ”läkare med gynekologisk kompetens” när han lyckades göra mig så illa”, skriver en kvinna i ett mejl till patientnämnden.
Foto: ISABELL HÖJMAN / TT NYHETSBYRÅN
Efter att läkaren misslyckats ta ut en p-stav och skurit i en kvinnas arm tvingades en annan läkare skicka henne till akuten på SUS för vård.
Foto: SARA STRANDLUND

En läkare som varit verksam på en vårdcentral i Malmö granskas efter att sex kvinnor riktat skarp kritik mot honom. 

En kvinna skrek och grät när han undersökte henne. En annan kvinna upplevde att hennes sexliv förstörts efter att ha undersökts av honom.

”Det känns nästan som att jag blivit våldtagen”, skriver en av kvinnorna.

I februari beslöt patientnämnden i Skåne att överlämna sex kvinnors klagomål på läkaren till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren är allmänpraktiserande och uppgavs av personal på vårdcentralen vara ”läkare med gynekologisk kompetens”.

Det var efter att patientnämnden gjort en granskning av en vårdcentral som nämnden tog kontakt med IVO.

– Ordningen är den att vi ska uppmärksamma IVO på risker för patientsäkerheten, vilket kan ske på olika sätt. I det här fallet har vi sett ett antal ärenden kopplade till en viss namngiven läkare, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef vid patientnämnden Skåne.

”Proceduren var skrämmande”

Klagomålen mot läkaren går flera år tillbaka. I juni 2017 reagerade en kvinna på läkarens sätt att undersöka henne henne. Hon hade beställt tid på vårdcentralen för ett ultraljud. När läkaren skulle förbereda undersökningen insåg kvinnan att han tänkte genomföra ett vaginalt ultraljud med en stav. Kvinnan förstod det först när hon såg att han trädde en kondom på staven.

”Jag hade ingen aning om att det var denna typ av ultraljud som skulle ske och har aldrig gjort ett sånt tidigare”, skriver kvinnan.

Efter att hon klätt av sig hände enligt henne följande, vilket hon beskriver som en chockartade och skrämmande upplevelse: 

”När jag gjort det så kör han in staven utan att förklara någonting. Proceduren var obehaglig, skrämmande och smärtsam. Det känns nästan som att jag blivit våldtagen och det har helt förstört mitt sexliv med min partner”, skriver kvinnan.

När läkarens chef konfronterade honom med kvinnans klagomål förnekade han allt. Läkaren påstod bland annat att kvinnan erbjudits att ha en undersköterska närvarande vid undersökningen men tackat nej. Efter hon fått läsa vad läkaren uppgett hävdade kvinnan att merparten inte stämmer.

”Jag skrek rakt ut”

En annan kvinna som mött läkaren är också mycket kritisk.

I december 2019 innan hade hon sökt sig till den vårdcentral där läkaren var verksam. Hon hade smärtor i och runt äggstockarna. På vårdcentralen fick hon veta att läkaren visserligen inte var gynekolog men hade sådan ”kompetens”. 

”l det läget hade jag så ont så jag ville bara bli undersökt med ultraljud så jag accepterade det”, skriver kvinnan.

Läkaren ska enligt henne i stället fått för sig att han skulle ta ett cellprov och förde in ett ett instrument för att vidga hennes slida. Kvinnan drabbades av svår smärta. 

”Jag har aldrig gråtit och skrikit så mycket i en gynekologstol. Det var som att jag inte var med om en undersökning, utan om ett övergrepp”, skriver kvinnan.

Läkaren borde aldrig ha försökt ta cellprov. Det ska göras av barnmorska, enligt ett svar från vårdcentralens verksamhetschef. 

En tredje kvinna fick sin arm sönderskuren efter att läkaren misslyckats ta ut hennes p-stav.

Läkaren arbetar numera inte på samma vårdcentral men är anställd på en annan.

Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!