Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare tog hemliga beslut – hindrade äldre från vård

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Chefläkare. Jan Bleckert är chefläkare på region Skåne.
Foto: Region Skåne

Läkare tog hemliga beslut om att äldre inte skulle få tillgång till sjukhusvård, skriver Sydsvenskan.

Enligt chefläkaren Jan Bleckert på region Skåne skulle besluten tagits i dialog med anhöriga.

– Vi i ledningen har varit tydliga med att detta självklart skulle göras i dialog med patienter och närstående, säger Jan Bleckert till Sydsvenskan.

I december avslöjade Sydsvenskan att en läkare på Sundets läkargrupp i Bjärred i hemlighet bestämt att äldre inte skulle få tillgång till sjukhusvård. Läkaren hänvisade sitt beslut till direktiv från Region Skåne.

Sammanlagt har nu 18 vårdcentraler blivit granskade, 13 av dem i Region Skåne. Och flera av dessa hänvisar till att de haft Region Skånes direktiv som rättesnöre i sina vårdbeslut. 

Chefläkaren Jan Bleckert menar nu att direktiven missuppfattats. I april 2020 skickades ett stöddokument ut till alla verksamhetschefer på vårdcentraler som redovisade hans forskning om att äldre patienter sällan klarar respiratorvård.

Skulle konsultera med anhöriga

Han och andra chefläkare misstänkte att många patienter på äldreboenden i sina journaler saknade noteringar om hur de själva och deras anhöriga önskade att vården skulle agera om de insjuknade i covid-19.

Vårdcentralerna uppmanades därför att att göra en samordnad individuell plan. Där skulle det för alla inskrivna i hemsjukvård eller äldreomsorg klargöras om sjukhusvård var önskvärt vid ett eventuellt insjuknande i covid-19. 

Arkivbild. Region Skåne svarar på kritiken.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Chefläkare: ”Vi har varit tydliga”

I mejl till Jan Bleckert som Sydsvenskan har tagit del av, uttryckte flera läkare oro över situationen. Några läkare skrev att de uppfattat att besluten om att neka äldre HLR och respiratorvård skulle vara just hemliga.

– Vi i ledningen har varit tydliga med att detta självklart skulle göras i dialog med patienter och närstående, säger Jan Bleckert till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!