Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare påstås ha lurat av 90-åring hennes villa

Släkten kräver att läkaren lämnar tillbaka villan och två miljoner kronor. Kalmar tingsrätt har fått in stämningen mot honom. Foto: SUVAD MRKONJIC
"Vi var jublande glada när han kom in i bilden", säger brorsbarnen om Ölandsläkaren. Foto: JAN WIRIDEN
Huset som läkaren fått i gåva är värt 15 miljoner kronor. Han påstås ha tagit ut ytterligare två miljoner från den gamla kvinnans konton. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

En läkare på Öland har blivit polisanmäld av släktingar till en Kalmarkvinna i 90-årsåldern.

De hävdar att mannen drogat ner deras gamla faster och lurat henne att skriva över villan på honom. Nu sitter kvinnan på ett äldreboende.

– Det här är hennes skräck. Så här ville faster absolut inte sluta sin dagar, säger en brorson till Kvällsposten.

Samtidigt som läkaren polisanmäldes i början av veckan lämnade släktingarna även in en stämning mot honom vid Kalmar tingsrätt, som tidningen Barometern tog del av.

I stämningen kräver brorsbarnen att villan – värd 15 miljoner kronor – ska återgå till fastern och att läkaren dessutom ska betala tillbaka nära två miljoner kronor som han plockat ut från den gamla kvinnans konton.

– Faster skäms över att hon har blivit lurad och vill helst inte prata om det. Men detta är absolut hennes önskan, säger brorsonen.

Inneboende för sällskaps skull

Den gamla kvinnan är ensamstående sedan många år och har tidvis haft inneboende, främst för den sociala kontakt detta har inneburit. Alla hennes släktingar bor på annan ort.

Den nu anmälde läkaren flyttade in till kvinnan våren 2013 och var till en början mycket omtyckt – inte bara av fastern utan även av brorsbarnen.

– Vi var jublande glada när han kom in i bilden, säger brorsonen.

– Faster är en excentrisk gammal människa. Och han var läkare och kunde prata om aktier och sådant som hon är intresserad av.

Brorsbarnen fortsatte besöka sin faster tre–fyra gånger om året och bjöd även hem henne då och då. Men den gamla kvinnan blev gradvis mindre kontaktbar och hennes inneboende allt mer avvisande mot släkten.

"Dumpad på ett äldreboende"

Våren 2016 kontaktades brorsonen av personal från omsorgsnämnden i Kalmar. Då hade den gamla kvinnan tagits in på ett tillfälligt boende.

– Hon blev typ dumpad där. Hon var helt väck på mediciner som läkaren hade skrivit ut och gett henne, säger brorsonen.

– Men de trappade ner drogerna och hon blev bättre för varje dag. Och hon sa till personalen att kontakta mig och be mig komma till Kalmar.

När den gamla kvinnan ville komma hem till sitt hus uppdagades det att hon inte längre ägde villan som hon bott i sedan 60-talet.

Huset hade skrivits över på hennes inneboende – som en gåva. Men han hade inte tagit över ett lån hon hade på en dryg miljon. Det stod fortfarande i fasterns namn.

Både stämd och polisanmäld

Efter ett fruktlöst försök att få en advokatbyrå i Kalmar att agera har nu brorsbarnen anlitat en advokat i Stockholm. Han har både gjort polisanmälan och lämnat in en stämning mot läkaren.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Kalmar och på Öland. Till Ölandsbladet säger läkarens chef  Mattias Alvunger att "uppgifterna kan vara belastande" men att läkaren inte är avstängd från sin tjänst.

–  Vi ska göra en värdering av de faktiska uppgifterna, och vilken påverkan de har på verksamheten eller läkarens arbete, säger Mattias Alvunger till Ölandsbladet.

– Sedan handlar det också om etik, hur man ser på beroendeställningen när en anhörig är patient och om man då ska ta emot gåvor.

Kvällsposten har förgäves sökt den utpekade läkaren. Han har skyddad identitet. Tidningen Barometern har dock fått en kommentar från mannen:

– Jag har aldrig hört på maken. Men jag måste reda i det självklart, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!