Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare på vårdcentral anmäls – hänvisade patienter till Gud

Läkaren ska bland annat ha skrivit ut läkemedel till en patient som var olämpliga i kombination med dem patienten redan åt.Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

En hyrläkare som arbetat på en vårdcentral i Blekinge anmäls till inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Han ska bland annat för att ha gjort religiösa anspelningar och frågat patienter med psykisk ohälsa om de sökt hjälp av Gud.

– Kommunikationen som brustit har hos patienten och personalen uppfattats som stötande och oförstålig, skriver landstinget Blekinge, via den aktuella vårdcentralen, i sin anmälan.

En hyrläkare som är hemmahörande i Malmö arbetade från maj till oktober på en vårdcentral i Karlshamn.

I slutet av oktober anmälde landstinget Blekinge mannen till IVO på grund av hur han betett sig under sin tid där. Mannen fick omgående sluta sin tjänst när det stod klart vad som hade skett.

Anmälan är skriven av chefen på den aktuella vårdcentralen. Bland annat ska läkaren enligt anmälan ha gjort religiösa anspelningar genom att han frågat patienter med psykisk ohälsa om de har sökt hjälp av Gud, vilket även Blekinge läns tidning skrivit om.

Vårdcentralschefen skriver dessutom att läkarens kommunikation med personal och patienter har brustit. Läkarens språkbruk har ibland uppfattats som stötande, står det i anmälan:

"Kommunikationen med läkarkollegor och sjuksköterskor inom slutenvården har i vissa fall varit katastrofal och nedlåtande mot både personalen och patientgruppen."

I anmälan står det att läkaren vid ett tillfälle ska ha lagt på luren i örat på sköterskor efter att ha sagt:

"Jag bryr mig inte, anmäl mig då, jag får bara dessa jävla patienter, skitpatienter."

Fick sparken omgående

Läkaren har dessutom inför en patient gjort en liknelse att "när en remiss är skriven av en annan avdelning är det som att köpa kläder på McDonald's". 

Han har dessutom skrivit ut beroendeframkallande medicin till en patient utan att ha läst dennes journal. Det visade sig senare att medicinen inte alls var lämplig med tanke på de mediciner patienten redan åt. Enligt vårdcentralens anmälan var kombinationen av läkemedel "direkt olämplig" och kan komma att Lex Maria-anmälas.

Nu är det upp till IVO om man kommer vidta några åtgärder mot mannen. I anmälan framkommer det inte vilka åtgärder den aktuella vårdcentralen har gjort, utöver att avskeda honom:

"Vi avslutade hyruppdraget med läkaren innan kontraktet tagit slut, han fick gå samma vecka som anmälningarna kom till oss", står det att läsa i anmälan.