Läkare misstänks ha köpt sex med droger

Ivo har åtalsanmält läkaren eftersom det finns misstanke om brott mot lagen.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läkaren jobbade under många år för Region Skåne.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En läkare som varit verksam inom vuxenpsykiatrin i bland annat Skåne misstänks ha köpt sex av patienter i utbyte mot narkotikapreparat och pengar.

Nu blir han av med sin legitimation och står åtalsanmäld av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det var 2019 som region Skåne anmälde läkaren till Ivo. Nu misstänker Ivo honom för köp av sexuella tjänster av sina patienter.Dessutom misstänks han ha betalat dem genom att bland annat skriva ut narkotikaklassade preparat.

Det finns även kritik mot att läkaren har skrivit ut olämpliga mängder narkotika till flera patienter med missbruksproblematik. Vidare ska en av hans yngre patienter ha skickat nakenbilder varpå läkaren föreslagit att de ska ta in på hotell tillsammans.

I Ivo-anmälan står det:

”NN har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke. NN har också på annat sätt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket.”

Läkarens egen beskrivning är att han har haft kontakt med flera av sina patienter privat via Facebook. Han menar att han dessutom har lånat ut pengar till dem. Däribland runt 700 000 kronor till klienten som hade skickat honom nakenbilder. 

Eftersom det finns misstanke om brott mot lagen är läkaren nu åtalsanmäld av Ivo och hans legitimation återkallas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

I anmälan står det: 

”Då det finns sannolika skäl för återkallelse och det behövs för att trygga patientsäkerheten ska legitimationen återkallas fram till dess att frågan om återkallelse har prövats slutligt.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!