Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare kan förlora jobbet – för dålig på svenska

Läkaren anses vara grovt oskicklig i sitt jobb. Nu riskerar han att legitimationen dras in.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkaren fick en prövotid på tre år för att bli bättre på medicin och svenska. 

Men misslyckades.

Nu stämplas han som en patientfara.

Ystadsläkaren uppmanades att vidareutbilda sig i medicin och svenska efter att bland annat ha missbedömt röntgenbilder vid flera tillfällen, skriver Ystads Allehanda.

2018 sattes han på en treårig prövotid efter att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, slagit fast att han flera gånger lämnat helt felaktiga och eller svårförståeliga utlåtanden. Läkaren ansågs då som grovt oskicklig.

Beslutet om prövotid grundade sig på 14 fall. Enligt IVO (Inspektionen för vård och omsorg) utsatte läkaren sina patienter för säkerhetsrisker genom att han missat, feltolkat eller lämnat svårbegripliga utlåtanden om röntgenbilder.

Patientsäkerheten

Läkaren skulle under prövotiden utbilda sig vidare inom svenska och medicin och fick två månader på sig att påbörja utbildningarna. Men trots såväl påminnelser som möten och uppföljningar har läkaren ännu inte genomfört någon av utbildningarna. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att legitimationen dras in.

– I avsaknad av handledning och fortbildning befaras XX:s oskicklighet fortsatt ha betydelse för patientsäkerheten, skriver Ivo enligt Ystads Allehanda.

Läkaren har varit verksam i både Sverige och Danmark. Nu vill IVO att hans legitimation dras in, eller att han får en ny prövotid på tre år.
Foto: SANNA WIKSTRÖM

Läkaren anses också ha brustit i att ta personligt ansvar för sina utlåtanden genom att han förlitat sig på att en läkarkollega med bakjour skulle hantera hans felaktiga svar, eller att övrig personal på sjukhuset skulle upptäcka hans brister.

Enligt utredningen har läkaren även ställt diagnos på ett barn, utan att tillkalla bakjouren, trots att han inte har nog med kunskaper för att göra utlåtanden om barn, skriver YA.

Kan få längre prövotid

Men den allvarligaste bristen, enligt IVO, är läkarens bristande förmåga att uttrycka sig på korrekt svenska. 

”Avsikten med utlåtandena är att hjälpa och vägleda remitterande läkare, men om denna inte förstår undersökningsresultatet är hela undersökningen meningslös”, skriver IVO.

Om legitimationen inte dras in vill IVO att prövotiden förlängs med ytterligare tre år med fortsatt krav på vidareutbildning.