Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare höll kvinna i 30-årsåldern fången

Här är gården där kvinnan ska ha hållits fången.
Foto: Jens Christian
En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne.
Foto: Jens Christian
Polisen har spärrat av gården.
Foto: Lasse Ottosson, Kristianstadsbladet

En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård i Östra Göinge under en vecka.

I fredags greps en man i 35-årsåldern – nu är han häktad misstänkt för människorov.

– Min klient medverkar i utredningen. Han erkänner brott, vilket nödvändigtvis inte behöver rubriceras som människorov, säger mannens försvarare Mari Schaub.

Kvinnan och den misstänkte mannen kom själva in till Norrmalms polisstation i fredags – i ett annat ärende.

Men efter förhör med dem båda anhölls mannen misstänkt för människorov.

Kvinnan, som ska vara hemmahörande i Stockholm, tros ha blivit bortförd av mannen och hållits inspärrad på sin gård i Östra Göinge under nästan en veckas tid.

Enligt polisen anmäldes kvinnan som försvunnen redan i tisdags.

I torsdags började polisen misstänka brott och sedan i fredags sitter mannen frihetsberövad.

Häktades under eftermiddagen

På måndagsförmiddagen valde åklagaren också att begära den misstänkta mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov.

– En man har anhållits misstänkt för människorov, för att ha bortfört en vuxen kvinna från Stockholm och att han har hållit henne inspärrad på en plats, mot hennes vilja. Det har skett i ungefär knappt en vecka, säger chefsåklagare Peter Claesson.

Mannens försvarare, Mari Schaub, säger att hennes klient samarbetar med polisen. Han är medveten om att han har begått brottslig gärning men enligt Mari Schaub är det för tidigt att säga om är att betrakta som människorov.

– Min klient medverkar i utredningen. Han erkänner brott, vilket nödvändigtvis inte behöver rubriceras som människorov, säger hon till Kvällsposten.

Under måndagseftermiddagen valde också Stockholms tingsrätt att häkta mannen.

Anmäldes försvunnen tidigare i veckan

I nuläget är det oklart hur kvinnan mår, men hon uppges inte ha blivit allvarligt fysiskt skadad i samband med kidnappningen.

– Den här personen var med till polisstationen så är det åtminstone inte allvarligt om jag förstår rätt, säger Kjell Lindgren.

I övrigt är polisen mycket förtegna om det misstänkta brottet.

– Vi är otroligt sparsamma med detaljer i utredningar om grova brott, människorov är ett sådant brott där varje detalj kan vara jätteviktig, säger Kjell Lindgren.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den misstänkta mannen ha lurat eller tvingat med sig kvinnan till huset i Skåne.

Tidningen har också fått uppgifter om att kvinnan ska ha hållits inspärrad i ett "bunkerliknande hus, inrett för att hålla någon fången".

Chockade

Gården är just nu avspärrad och ska ha varit sedan i lördags.

I det närliggande samhället är de boende chockade. Några berättar att de aldrig skulle kunna tänka sig att det något sådant här händer i området.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Det känns som att samhället blir råare. För några veckor sedan var det dagispedofilen och nu det här. Det här händer ju inte, det är liksom utanför min komfortzon, säger Bertil Zetterstrand, 56.

"Oerhört idylliskt"

Frilansfotografen Jens Christian som varit på plats under måndagsmorgonen säger att det finns omfattande avspärrningar runt gården.

– Det är oerhört idylliskt. Det är en liten grusväg där obehöriga ej får köra in. Längst in på den vägen är vad jag kan se tre röda byggnader med vita knutar, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!