Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare frias efter uteblivet handslag

När patienten, av religiösa skäl, inte ville skaka hand slutade det med att den skånske läkaren inte ville undersöka henne. OBS, genrebild.
Foto: Ibl Jupiter / IBL JUPITER

När patienten, av religiösa skäl, inte ville skaka hand slutade det med att den skånske läkaren inte ville undersöka henne. Vårdföretaget dömdes i tingsrätten att betala skadestånd för diskriminering men nu river Hovrätten upp domen.

Ärendet gäller en händelse från januari 2013 på en mottagning i Skåne. Kvinnan, som är muslim och bär huvudduk, var ditremitterad för att göra en magundersökning. Med sig hade hon sin make och en tolk. När kvinnan kom in i undersökningsrummet sträckte läkaren fram handen för att hälsa. Kvinnan tog inte handen utan lade handen mot sitt bröst och nickade som svar.

Den uteblivna handskakningen slutade med att undersökningen ställdes in och att patienten vidareremitterades till en kvinnlig läkare.

Fälldes av tingsrätten

Den inställda undersökningen togs sedermera upp av Diskrimeringsombudsmannen som menade att läkaren uttryckligen krävt att patienten skulle skaka hand med honom och förklarat att det inte skulle bli någon undersökning annars. Vårdbolaget hävdade å sin sida att patientens make agerat irriterat i undersökningsrummet och det inte gått att genomföra en patientsäker undersökning.

När tingsrätten avgjorde ärendet fann de att det fanns motstridiga uppgifter från de inblandade men att läkaren gjort sig skyldig till diskriminering av kvinnan. De dömde därför vårdbolaget att betala 75 000 kronor.

DO får betala rättegångskostnader

Hovrätten är dock av en annan uppfattning. De menar bland annat att de motstridiga uppgifterna från hur det gick till vid den uteblivna undersökningen är så många att det inte finns fog för Diskrimineringsmannens talan. De motstridiga uppgifterna handlar framför allt om vad som sades i samband med det uteblivna handslaget. Tingsrätten fäste särskild vikt vid tolkens vittnesmål i sin dom. Hovrätten konstaterar också att tolken är trovärdig men menar samtidigt att det finns vissa motstridiga uppgifter som möjligen kan förklaras med att det var ett hastigt förlopp och att fokus låg på att tolka.

Ett av hovrättsråden har dock angett skiljaktig mening vad gäller tolkens vittnesmål. Han anser att tolkens vittnesmål är både detaljerat och trovärdigt. Hovrättsrådet är dock enig med majoriteten om att DO inte visat omständigheter som ger anledning att anta att patienten blivit diskriminerad.

Enligt domen ska DO nu betala 335 000 kronor i rättegångskostnader


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!