Läkare bedömde cancer som ”stress” – får kritik

”IVO bedömer att patienten borde utretts med en noggrann fysisk undersökning och provtagning under senvåren och senast i början av juni 2020”.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild på huvudingång till ett sjukhus.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

En kvinna sökte vård för ångest, illamående och kroppslig trötthet i Helsingborg.

Läkaren bedömde det som ”stress”.

Efter kvinnans död i augusti 2020 visade det sig att det var blodproppar i lungorna och äggstockscancer.

En kvinna i Helsingborg tog kontakt med vårdcentralen för ångest, illamående och trötthet i januari 2020. Läkaren bedömde det som stress och hon sjukskrevs i två veckor. 

Först efter hennes död kom den riktiga orsaken till hennes dåliga mående fram – hon led av blodproppar i lungorna och äggstockscancer.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) läkarens bedömning.

Läkaren ”uteslöt inte tillräckligt noggrant en bakomliggande kroppslig sjukdom som orsak till patientens symtom”, skriver IVO i beslutet från den 18 juni i år.

Efter kvinnans död var det hennes pappa som anmälde händelsen till IVO. Han menar att hon började må dåligt redan i november 2019 och att hon rasade i vikt inom kort tid – hela tolv kilo.

Mådde psykiskt dåligt

I anmälan har pappan skrivit att dottern led av dagliga kräkningar under hela sjukdomsförloppet. 

Kvinnan ska ha kontaktat vården en månad efter första kontakten då hon fortfarande mådde dåligt efter två veckors sjukskrivning. 

I vårdcentralen journalanteckningar står det att hon hade börjat må bättre men att hon var fortsatt svag och trött.

I slutet av februari kontaktar hon vårdcentralen igen och berättar att hon mår dåligt psykiskt.

Hon fick då träffa en AT-läkare som skulle bedöma det psykiska måendet - bedömningen var att det kunde röra sig om utmattning.

Då inleddes en behandling med antidepressiva läkemedel och telefonuppföljningar en gång i månaden. Hon fick även kontakt med en psykolog via vårdcentralen.

IVO anser att läkaren och vårdcentralen agerade rätt då, utifrån den information de hade fått.

Kontinuerligt hade kvinnan telefonkontakt med sin läkare under våren som fick till sig att hon hade börjat må bättre psykiskt. I juni kvarstod bedömningen att det rörde sig om stress och utmattning. 

Däremot fick hon en remiss för att undersöka magsäcken efter att hon sagt att hon upplever en ”hålhet”. Undersökningen utfördes den 8 juni och inget fel hittades.

”Bara ledsen”

En månad senare träffade hon läkaren igen som satte in mer medicin för måendet och en uppföljning med prover två veckor senare.

Då var hon tydligt avmagrad enligt journalanteckningarna.

Det var först då som läkaren började misstänka att det fanns en annan förklaring till hennes dåliga mående – skyndsamt fick hon en tid hos Diagnostskt centrum.

Den 29 juli undersöktes hon och de hittade en knuta i magen som de misstänkte var cancer. Fyra dagar senare dog hon.

Kritiken som IVO ger den ansvariga läkaren är att kvinnan borde utretts med en noggrann fysisk undersökning och provtagning under under senvåren, allra senast i juni 2020. 

IVO anser att läkaren gjorde rätt först men att kvinnans snabba viktnedgång, svaghet i kroppen och illamående borde fått läkaren att reagera tidigare. 

Pappan tror inte att hon hade överlevt även om läkarna hade hunnit sätta rätt diagnos. Däremot är han ledsen för att hon inte fick den vård som hade kunnat underlätta för henne i livets slutskede.

Kvällsposten har varit i kontakt med Region Skåne om händelsen och de har svarat via mejl.

”Jag har varit i kontakt med verksamhetschefen som låter hälsa att utredning pågår och att vi därför inte kan ge något uttalande just nu”.

TV: Läget i sjukvården just nu: ”Vi måste få ner talen nu”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!