Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare anklagas för coronalögner

Nu erbjuds tester i hemmet för misstänkt smittade.
En läkare i Danmark får kritik för uttalanden om läkemedel mot coronaviruset.Foto: Mikael Fritzon/TT / Mikael Fritzon/TT
Coronaviruset.Foto: CDC / POLARIS / CDC / POLARIS POLARIS IMAGES

Malariamedicin kan bota coronaviruset.

Det påstår den danske läkaren Stig Ekkert i ett pressmeddelande som gick ut under lördagen.

Nu anklagas han för att sprida desinformation. 

Med läkaren Stig Ekkert som avsändare gick ett pressmeddelande ut till danska medier på lördagen där det framgick att coronaviruset kan behandlas med malariamedicinen klorokin.

”Resultatet på coronapatienter är så goda att vi inte behöver vänta längre”, skrev han bland annat i texten som skickades ut av hemsidan patientens.dk, som Ekkert driver.

Budskapet i meddelandet var bland annat att Ekkert stod i bruk att ”skriva ut klorokin till patienter som har eller får coronaviruset inom den kommande framtiden för att de ska undvika svår eller dödlig sjukdom”, enligt DR.

Som stöd för sitt påstående om läkemedlet hänvisar han till ”ännu inte tryckta – och inte heller fult översatta – kinesiska tester” som gjorts på en rad sjukhus i Kina.

Kallar det ”oacceptabelt”

Efteråt kommer nu starka reaktioner från Läkemedelsstyrelsen i Danmark, som slår tillbaka mot läkarens uttalanden.

– Det är odokumenterade påståenden och inte myndighetsgodkända rekommendationer, och det varnar vi självklart mot i sådana här tider, säger Thomas Senderovitz, chef på Läkamedelsstyrelsen, till DR.

Vidare kallar han det för ”oacceptabelt” med den typen av annonsering.

Stig Ekkert viker sig dock inte för kritiken, och han menar inte att han gjort fel bara för att myndigheterna inte står bakom budskapet.

– Ska jag hålla tillbaka och vänta på att det sitter någon i en byråkratisk organisation och ska få igenom några procedurer? Då vill jag i så fall veta hur snabbt de kan göra det. Jag uppmanar dem egentligen bara att komma på banan och följa med den internationella utvecklingen, säger han till DR.

Enligt Läkemedelsstyrelsen i Danmark är det inte olagligt att skriva ut klorokin till en patient där man misstänker coronaviruset, men det är inte något som myndigheten rekommenderar.

Myterna du inte ska på på om coronaviruset.

LÄS MER: Coronaviruset – så påverkas din resa 

 

LÄS MER: Så förbereder du dig för coronaviruset i Sverige