Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facit: Värre än ”värsta tänkbara scenariot”

Smittspridningen är hög i Skåne och vårdläget mycket ansträngt
Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Just nu vårdas 56 personer på IVA i Region Skåne.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

December har varit en svart månad för coronapandemin i Skåne. Smittan har skenat långt över Region Skånes ”värst tänkbara scenario”.

Några tecken på utplaning finns inte heller.

– Vi är oroliga att det kan bli värre eller lika illa flera veckor till, säger Eva Melander smittskyddsläkare.

I slutet av november rapporterade Kvällsposten att Region Skåne jobbade utifrån olika scenarion för hur smittspridningen skulle utvecklas. Enligt det värsta scenariot skulle coronavågen nå sin topp till julhelgerna. I värsta fall med 280 patienter inlagda på vårdplatser och 30 på IVA. 

– Det är allvar, det är ett jätteallvarligt läge som vi befinner oss i, sa Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab.

Verkligenheten blev långt mycket värre än vad regionen anat. Under december har antalet inlagda på sjukhus skenat rejält och överträffat det värsta scenariot med hästlängder. Under onsdagen vårdades 578 covidpatienter på sjukhus, varav 56 på IVA.  

– Det vi har sett att ökningstakten har varit extremt hög under december månad. Vi har väldigt många fler patienter både på covidvårdavdelning men framför allt på intensivvården, säger Pia Lundbom under onsdagens presskonferens.

Scenario 1 (Röd linje): Per nivå i hårt drabbad region i våras. Röd Scenario 2 (Gul linje): Per 80% av hårt drabbad nivå i våras. Scenario 3 (Grön linje): Per 120% av hårt drabbad nivå i våras.
Foto: Region Skåne
Scenario 1 (Röd linje): Per nivå i hårt drabbad region i våras. Röd Scenario 2 (Gul linje): Per 80% av hårt drabbad nivå i våras. Scenario 3 (Grön linje): Per 120% av hårt drabbad nivå i våras.
Foto: Region Skåne

Skånes coronainsatser hyllades

I våras lät det annorlunda. Den 20 maj fick Malmös tidiga agerande mot corona beröm under Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Enligt en prognos från i början av juni förutspåddes en fortsatt låg smittspridning i Skåne. 

– Regionens prognosmakare tror att om vi sköter oss och håller restriktionerna så kan vi nog ligga på den här nivån under lång tid, sa Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad då.

Prognosen fick inte rätt. Samtidigt som andra vågen slog till i Sverige drabbades Skåne hårt. Från hösten och framåt har antal smittade och inlagda på sjukhus gått stadigt uppåt. 

De särskilda restriktionerna som infördes den 27 oktober har ännu inte fått kurvan att plana ut – och Eva Melander säger nu att toppen kanske inte är nådd än.

– Det har ökat lite för varje dag med ett rejält kliv före julhelg. Vården är beroende av vad som sker i samhället veckor innan och vi ser ingen tydlig avmattning. Risken finns att vi inte sett toppen eller att det inte blir bättre på ett tag. Vi är oroliga att det kan bli värre eller lika illa flera veckor till.

Statistik: Coronaläget i Skåne

Den 30 december hade totalt 66 632 fall av covidsmittade konstaterats i Skåne. 578 vårdas på sjukhus, varav 56 på intensivvårdsavdelning enligt Region Skånes statistik.

Enligt Folkhälsomyndighetens statstik har 666 covidsmittade personer avlidit i Region Skåne sedan pandemins början.


Här blir Karin, 89, först att vaccineras i Skåne: 

Här vaccineras Karin, 89: ”Det känns skitbra”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!