Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsvåg i Helsingborg: ”Man har blivit immun”

Flera lägenheter besköts med många skott under onsdagsmorgonen.
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

Flera lägenheter i Helsingborg blev beskjutna under onsdagsmorgonen. 

Det är den tredje skjutningen i Helsingborg bara sedan i söndags. I går morse sköts en man i 40-årsåldern ihjäl. 

– Man har blivit immun mot det, säger Mohammed Abdulrazek, som bor i närheten. 

Det var vid 04.39 på onsdagsmorgonen som polisen larmades till Närlundavägen i Helsingborg med anledning av en misstänkt skottlossning på platsen. En kvinna som bor i området berättar om händelsen. 

– Jag gick upp vid halv fem och sen sex minuter senare hörde jag skottlossningen. Jag blev chockad och det kändes som om jag drömde. Det var så mycket på en gång, jag kunde inte räkna – jag skakade i min kropp, säger hon och fortsätter:

– Jag vågar inte gå till jobbet längre, jag tar bussen. 

Runt 20 skott ska ha avlossats, men ingen person ska ha kommit till skada. En förundersökning gällande mordförsök samt grovt vapenbrott har inletts. 

Skjutningen, är den tredje skottlossningen i staden sedan i söndags. Under tisdagsmorgonen sköts en man i 40-årsåldern till döds. 

Enligt uppgifter till HD ska den misstänkte ha haft på sig en ansiktsmask och avlossat totalt fem skott i en parkerad bil – där offret satt och sedan flytt på en elsparkcykel.

Vill flytta därifrån

En man som bor ensam i området fick reda på vad som hänt när han vaknade på onsdagsmorgonen. 

– Det är jättehemskt. Det kändes lugnt innan, men inte längre. Jag skulle vilja flytta härifrån egentligen, men jag har inte råd, säger han. 

Han tycker att de senaste dagarnas utveckling känns oroande. 

– Jag hörde inte skotten. Men jag kommer i från Syrien och jag har inte känt så här sedan dess. 

Mohammed Abdulrazek är också boende i området – han är inte förvånad.

- Det är ju vidrigt, men samtidigt har man blivit van vid att det händer så ofta. Man hör hela tiden om att något nytt – det är någonting varje dag, säger han. 

En tjej i 20-årsåldern håller sig mestadels hemmavid då hon är rädd för att vistas ute när det är mörkt.

– Man vågar knappt gå ut på kvällar och nätter längre. Det är massa killar som är i området som man inte känner igenmassa man inte känner igen. Polisen är jag dock mött flera gånger och det är ju tryggt. 

Vad tycker du att polisen borde göra?

– Tror de gör tillräckligt, men de borde föra mer dialog med de unga. Oftast ser man dem i bilarna, men de borde gå runt i området också. 

”Slås av den totala likgiltigheten˝ 

Karim Ottosson, som är polischef i Helsingborg, säger att polisen utreder konflikter i staden som kan ligga bakom skottlossningarna i staden. Ottosson menar att tillvägagångssättet för skjutningen är hänsynslöst. 

– De är brutala. Min uppfattning är att så länge de kan genomföra sina våldsbrott så struntar de i konsekvenserna, säger han. 

– Personen som sköts i går är kriminell och är känd av oss sedan tidigare. Självklart, när det är kriminella som skjuts tittar vi på ifall det finns risk för vedergällning och det är vårt viktigaste uppdrag att förhindra det.

Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.
Foto: Lars-Olof Strömberg

På hans Facebook skriver han:

- I de allra flesta fallen handlar det om konflikter mellan ett antal grupper i den kriminella miljön. Orsakerna till våldsanvändningen är inte helt klara men vi sätter till alla nödvändiga resurser för att utreda dessa händelser. Sedan arbetar vi med underrättelseverksamhet som jag förstås inte kan gå in i detalj vad det är men vi jobbar stenhårt på att lagföra de individer som ligger bakom det här. 

Karim Ottosson tycker inte att man som helsingborgare ska känna sig rädd, men ändå vara uppmärksam på sin omgivning. 

– Jag har full förståelse för att folk känner oro. Det finns ju en risk att tredje man skadas. Men min förhoppning är att alla ska känna sig trygga – det ska ju inte förhindra folks normala liv. 

Polisen efterlyser tips och information kring de senaste dagarnas händelser på 114 14. 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att en person blivit skadad, vilket inte stämde. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!