Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägenheten kan ha varit en bombfabrik

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
En stor polisinsats möttes av sprängmedel och tillbehör för att tillverka en bomb i lägenheten i stadsdelen Planteringen i Helsingborg.
Foto: MIKAEL NILSSON
Attacken mot socialförvaltningens lokaler chockade personalen. Ingen kom dock till skada eftersom angreppet skedde mitt i natten.
Foto: Google Maps

Lägenheten i Helsingborg kan ha varit en bombfabrik.

När polisen slog till fanns sprängmedel och tillbehör som troligen kunde sprängt delar av flerfamiljshuset i luften.

– Sex personer har anhållits. Vi ser oerhört allvarligt på avslöjandet, säger polischefen Sven Holgersson. 

Det var som en del i polisens operation Rimfrost, den långvariga satsningen mot den organiserade kriminaliteten, ett antal poliser slog till mot den aktuella lägenheten på Wienergatan i Helsingborg på torsdagskvällen.

Vid husrannsakan i lägenheten befann sig sammanlagt sex personer – men det som framför allt mötte poliserna var sprängmedel och tillbehör i sådan omfattning att man omedelbart backade ut.

Polischef Sven Holgersson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det bestämdes att vi skulle frysa läget och tillkalla nationella bombskyddet, säger Sven Holgersson.

Strax därefter gjordes bedömningen att det verkligen var ett skarpt läge.

Många evakuerades

21 personer evakuerades från våning 4, 5 och 6 i det berörda 7-våningshuset. Tre personer evakuerades också från trappuppgången intill.

Först vid 23.30-tiden var polisen klar med sitt arbete på platsen.

Under natten anhölls sedan de sex gripna personerna av åklagare. Samtliga är inledningsvis misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– I nuläget har jag inte koll på deras bakgrund, om de är dömda för brott tidigare. Nu går vi vidare med fler utredningsåtgärder, säger Sven Holgersson.

I nuläget är det oklart vad sprängmedlet skulle användas till och om det tillverkats några bomber på plats.

Enligt Sven Holgerssons information ska det dock ha funnits tillräckligt med tillbehör för att framställa livsfarliga pjäser.

I lägenheten hittades även narkotika och en replika av ett vapen. Enligt polischefen är de gripna i 20-30-årsåldern. Samtliga är inte från Helsingborg.

Många sprängningar

– Vi arbetar nu vidare med de här personerna för att försöka få fram vilken koppling de har till fynden i lägenheten, säger Sven Holgersson. 

Sedan september har det i princip skett en sprängning i veckan i Helsingborg.

– Det är oroligt både inom de kriminella gängen och mellan gängen. Det sker också utpressning mot privatpersoner och otillåten påverkan mot myndigheter, säger Sven Holgersson.

Vid 01-tiden naten till fredagen skedde en bombattack mot socialförvaltningens lokaler på Bredgatan i Helsingborg. I lokalerna finns cirka tvåhundra arbetsplatser.

Anledningen till angreppet är oklar.

– Men vi ser mycket allvarligt på händelsen. Vi ser det som ett hot mot demokratin och anser att det är mycket oroväckande, säger stadens säkerhetschef Elina Bratt.

Förstörde socialen

Ingen person kom till skada vid attacken. Men sprängladdningen förstörde stora delar av entrén till förvaltningen.

– Vi informerar vår personal. Det är inte konstigt om man känner oro, säger Elina Bratt.

Polisen ser i nuläget ingen koppling mellan de olika händelserna. Ingen person kom till skada vid sprängningen mot socialkontoret.

– Vi hoppas där finns bilder från övervakningskamera som kan leda oss vidare i sökandet efter gärningsmännen, säger Sven Holgersson.