Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läderbagge fick bårhus att flytta

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Foto: Alexander Hasenkampf / Alexander Hasenkampf
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / KVP

Den rödlistade skalbaggen läderbagge misstänks bo i en gammal halvdöd ek vid sjukhusbygget i Karlskrona, rapporterar P4 Blekinge. 

Det har gjort att bygget av ett helt sjuvåningshus flyttas.

Men ännu har ingen sett den ovanliga läderbaggen.

Det är det nya sjukhusbygget i Karlskrona som stött på partull – i forma av en synnerligen ovanligt skalbagge.

Observationer tyder nämligen på att ett oklart antal läderbaggar bosatt sig i en halvdöd ek på det område där en stor byggnad planeras. Byggnaden på sju våningar och 12 100 kvadratmeter kommer bland annat att innehålla en avdelning för mikrobiologi och bårhus.

Eken förväntas inte klara av nybyggnationen, vilket skulle innebära att den rödlistade skalbaggen skulle bli hemlös. 

Hittat spillning

Fyndet har medfört att den planerade byggnaden, så att eken som skalbaggen antas bo i får det ljus som behövs för att den och dess invånare ska kunna leva.

– Det är en av de högsta byggnaderna vi har på området, och vi gjorde också en analys av det ljus som eken behöver, säger Åsa Norrby, fastighetschef på Region Blekinge, till radion.

Men den drastiska åtgärden bygger på ett visst osäkerhetsmoment. Ingen har faktiskt sett själva insekten, som lär vara mycket svår att få syn på. Däremot har läderbaggens bajs hittats.

Så man har i sin bedömning helt enkelt fått lita på observationer som tyder på läderbaggens närvaro: spillning i och kring eken.