Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

La ut bilder på döde sonen på Facebook

Nikolass dog av hjärtstillestånd. Det går inte en dag utan att mamman tänker på honom. Hon uppdaterar ständigt sin Facebook med bilder på sonen då han levde - och när han var död.

Mille Aalborgs tvåårige son Nikolass dog den 30 januari i år. Samma kväll publicerade hon en bild på honom när han var död - något som har mötts av både tacksamhet och förskräckelse.

– Jag ville visa hur vacker han var in i det sista, säger Mille Aalborg, 26, till Ekstrabladet.

Det var en sen kväll i staden Kokkedal, norr om Köpenhamn, och tankarna malde i Mille Aalborgs huvud. Hennes älskade Nikolass hade plötsligt dött tidigare på dagen och frågetecknen hopade sig. Varför dog han? Maken hade somnat i sängen bredvid henne och hon var ensam med sin sorg. Då loggade hon in på Facebook, letade upp bilden tog hon av sonen när han låg död i sängen med en giraffleksak i varje hand. Hon skrev R.I.P. (vila i frid) och klickade på delaknappen. Sedan somnade hon.

Morgonen därpå var hennes Facebook fylld med nya vänförfrågningar och kommentarer om publiceringen av bilden på sonen. De flesta stöttade henne i sorgen, andra undrade varför hon hade lagt upp bilden på barnet.

– Jag orkade inte med tanken att folk skulle ringa eller skicka sms dagen efter och fråga vad som hade hänt. Istället la jag upp bilden på Facebook så att alla fick se. Jag såg honom inte som en död pojke utan som Nikolass som låg och sov, säger hon till tidningen.

Hjärtstillestånd

Nu har det gått ett halvår sedan Mille Aalborg förlorade Nikolass. Pojken hade haft feber på morgonen men fått medicin och snart varit pigg igen. Han lekte med storebrodern Kevin, 4, åt leverpastejsmörgås och drack saft. Sedan lade han sig ner för att sova middag.

När mamman skulle väcka pojken var han blå runt munnen och lealös. Det tog ett tag innan hon förstod att han var död.

Klockan 14.40 dödförklarades sonen på Rigshospitalet i Köpenhamn. Obduktionen visade att hans hjärta plötsligt stannade. Att sonen var sjuk var inget nytt för familjen, han var ofta på sjukhus. Han hade dessutom drabbats av ett hjärtstillestånd en gång tidigare.

Ändå kom hans död som en chock.

Tabu kring döda barn

Mille Aalborg säger att hon inte hur hon hade klarat av sorgen utan stödet från sina över 2000 följare.

– Jag har blivit kontaktad av folk på Facebook som också har mist sina barn. De är tacksamma för att jag delar bilderna och de tycker att jag bidrar till att ta bort tabut av döda barn, säger hon till tidningen.

Nu är 26-åriga Mille Aalborg gravid på nytt. Hon kallar bebisen som gror i magen för ett underverk.

– Bebisen ska inte ersätta Nikolass men den kommer att sprida glädje och Kevin blir världens bästa storebror, skriver hon på Facebook.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!