Vill du inte få besök av polisen, så ska du låta bli att publicera bilder på en handväska innehållandes en låtsaspistol. Det har danska Stinna S Goldbach lärt sig. Foto: PrivatVill du inte få besök av polisen, så ska du låta bli att publicera bilder på en handväska innehållandes en låtsaspistol. Det har danska Stinna S Goldbach lärt sig. Foto: Privat
Vill du inte få besök av polisen, så ska du låta bli att publicera bilder på en handväska innehållandes en låtsaspistol. Det har danska Stinna S Goldbach lärt sig. Foto: Privat
Nu får Stinna S Goldbach betala dyra böter för sin Facebookbild hon lade upp i förra veckan. Inlägget blev snabbt en snackis och väckte debatt i danska medier. Foto: PrivatNu får Stinna S Goldbach betala dyra böter för sin Facebookbild hon lade upp i förra veckan. Inlägget blev snabbt en snackis och väckte debatt i danska medier. Foto: Privat
Nu får Stinna S Goldbach betala dyra böter för sin Facebookbild hon lade upp i förra veckan. Inlägget blev snabbt en snackis och väckte debatt i danska medier. Foto: Privat
"Det är min rättighet att få försvara mig", säger Köpenhamnsbon som inte längre känner sig trygg i sin stad. Foto: Privat"Det är min rättighet att få försvara mig", säger Köpenhamnsbon som inte längre känner sig trygg i sin stad. Foto: Privat
"Det är min rättighet att få försvara mig", säger Köpenhamnsbon som inte längre känner sig trygg i sin stad. Foto: Privat

La ut bild på internet – då slog polisen till

Publicerad

Stinna S Goldbach ville väcka debatt om den bristande säkerheten för kvinnor, och postade en bild på Facebook där hon utrustat sig med pepparsprej och en låtsaspistol.

Dagen efter knackade polisen på hennes dörr.

– De ville göra en husrannsakan, berättar Stinna S Goldbach, som nu tvingas betala böter.

Köpenhamnsbon Stinna S Goldbach ville väcka debatt och postade en bild på Facebook där hon är festklädd för en kväll på stan. Ur hennes handväska sticker det en pepparsprej och något som ser ut att vara en pistol. Tillsammans med bilden publicerade hon en text där hon förklarar att hon känner sig rädd i Köpenhamns nattliv och undrar vad politikerna tänker göra åt det? Hon skriver bland annat:

"Jag VÄGRAR att vara nästa kvinna som blir överfallen i en europeisk storstad medan uniformerade poliskonstaplar maktlösa ser på."

Inlägget blev snabbt viralt på internet och har fått både ris och ros. Många medier uppmärksammade Stinna S Goldbachs vädjan till danska politiker.

Husrannsakan

Men det var inte bara medier som intresserade sig för Facebookinlägget, dagen efter att det publicerats fick Stinna en påhälsning från – uniformerade poliskonstaplar.

– De hade med sig en husrannsakansorder och frågade naturligtvis efter det som de trodde var en pistol. Men det var dessvärre inte min attrapp, den hade jag bara lånat och hunnit lämna tillbaka till ägaren. Men de tog pepparsprejen, säger hon till Kvällsposten.

Nu kommer Stinna att få betala böter på upp mot 3000 danska kronor, berättar hon.

Men hon säger sig inte ha blivit stoppad och tänker fortsätta att beväpna sig med pepparsprej för att kunna försvara sig mot eventuella attacker.

– Jag har haft pepparsprej i min handväska de senaste tio åren. Jag riskerar hellre böter än att inte känna mig trygg, säger hon.

Aktuellt ämne

Stinna S Goldbach menar att ämnet är speciellt aktuellt just nu efter de massövergreppen mot kvinnor som uppmärksammats i bland annat Tyskland och Sverige.

Hon tror att danska kvinnor är sämre på att anmäla ofredanden än man till exempel är i Sverige. För en månad sen var hon själv med om en obehaglig incident.

– Min väninna blev omringad och antastad av ett killgäng, och de kallade henne hora. En annan väninna blev nyligen knivhotad på tågstationen i Köpenhamn. Hon hade en pepparsprej som hon använde och sen sprang hon därifrån. Men hon vågade inte anmäla händelsen eftersom hon använt sprejen, förklarar Stinna.

Nu vill hon att danska politiker ska överväga att göra det lagligt att, under ordnade former, kunna inneha pepparsprej för självförsvar.

– Polisen kan inte vara överallt, de har själva gått ut och meddelat att de inte har resurser nog för att åka ut på en stöld under 100 000 kronor, säger hon och hänvisar till ett tidigare uttalande från Köpenhamnspolisen.

– Men precis som många danska medier har skojat om – ett garanterat sätt att få polisen att komma är att lägga ut en bild på en pepparsprej och låtsaspistol på Facebook.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag