Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L-kandidat om judar: ”Orena oäktingar”

Liberalernas kandidat Muhammed Khorshid hävdar att kontot var falskt.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Politikern Mohammed Khorshid har ett Facebook-konto där han heter Muhammed Samanci. Därifrån skrev han nedsättande om armenier och judar i en kommentar till en turkisk islamist.
Foto: Foto: Privat

Liberalernas kandidat Muhammed Khorshid har fått stora bidrag för integrationsprojekt i Malmö.

Samtidigt har han via ett Facebook-konto kallat judar och armenier för "orena oäktingar".

Politikern hävdar att kontot var falskt.

– Vi har sammankallat till möte, säger Carl-Vincent Reimers, politisk sekreterare Liberalerna i Malmö.

"Alla människor i Sverige ska ha möjligheten att ta sig dit de vill. Oavsett var de kommer ifrån och vilka drömmar de än bär på", heter det på Liberalernas hemsida.

Men på Facebook gör en av partiets kandidater till kommunfullmäktige i Malmö, Muhammed Khorshid, utspel som går emot partiets budskap.

Den 24 juli 2016 skriver den turkiske islamisten Idris Yildiz:

"Det finns fortfarande judar och armenier som är lyckliga under den turkiska flaggan. Detta måste ifrågasättas mycket. (...) De enda sanna ägarna till detta land är de muslimer som fallit offer i Canakkale-kriget. Hur många armenier och judar föll offer i militärkuppförsöket?"

Muhammed Khorshid, som 2014 var kandidat till riksdagen, svarar:

"Min käre magister, vi kallar sådana för orena oäktingar".

Liberalernas kandidat har ett Facebook-konto där han heter Muhammed Samanci. I den här skärmdumpen syns hur han kommenterar ett inlägg där en turkisk islamist skriver nedsättande om armenier och judar.
Foto: Foto: Privat

Kommentaren skrevs från ett av Muhammed Khorshids två konton.

I detta gick han under namnet Muhammed Samanci. Där skrev politikern, som är turkmen från Irak, på turkiska.

Fick stora bidrag för sitt projekt mot extremism

När Khorshid varit med i azerbadjansk tv har han presenterats som just Muhammed Khorshid Samanci.

Kontot raderades i januari 2018, någon månad innan valberedningens förslag fastställdes och där Muhammed Khorshid fanns med på listan.

I Malmö har politikern gjort sig ett namn för sitt arbete med integrationsprojekt.

Han har som projektledare för "Ungdoms Vänskapsförening i Malmö" fått bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUFC), till arbetet mot våldsbejakande extremism.

Totalt har MUFC betalat ut 865 800 kronor till Muhammed Khorshids projekt, visar Kvällspostens granskning.

Föreningen har tilldelats Malmö stads föreningspris "för ideella insatser för en hållbar stad".

Muhammed Khorshid (L) tillsammans med demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) under en nationell konferens för arbetet med förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.
Foto: Skärmdump

När vi ber Liberalernas kandidat förklara Facebook-kommentaren svarar han först att han inte minns.

– Kan du skicka en skärmdump till mig? Du säger att det var 2016, nu är det 2018. Jag brukar demonstrera mot antisemitism. Och folkmordet på armenierna var oacceptabelt.

Men en sådan kommentar minns du väl?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg.

Tio minuter senare ringer Muhammed Khorshid upp.

Khorshid: "Det har skapats falska Facebook-konton"

– Jag känner inte till detta. Det är oacceptabelt. Det har skapats falska Facebook-konton i mitt namn, man använder mina bilder. Jag heter Mohammed Khorshid, inget annat, säger han och menar att kontot med namnet Muhammed Samanci är falskt.

Vi berättar att han i azerbadjansk tv presenterats med namnet Muhammed Khurshid Samanci.

I azerbadjansk tv presenteras politikern som Muhammed Khurshid Samanci.
Foto: Foto: Privat

– Jag känner inte till det. Det är oacceptabelt för jag jobbar med föreningen som samarbetar med Judiska församlingen, med kurder, med armenier, säger han.

– Mina bästa vänner är judar och armenier. Islamister hotar mig.

I det Facebook-konto som politikern kallar "falskt" har dock bilder från sammanträden där han varit med publicerats kort innan han på sitt officiella konto lagt upp bilder från samma händelse.

18 juni läggs bilder och kommentarer upp från ett sammanträde på det Facebook-konto som politikern kallar falskt. Två dagar senare presenteras samma händelse på det han kallar sitt riktiga konto.
Bilder på det Facebook-konto politikern säger är sitt riktiga. Samma händelse som publicerats två dagar innan, i det han hävdar är ett falskt konto.

Kurdo Baksi: "Han är en Erdogan-kramande islamist"

Och författaren, journalisten och aktivisten Kurdo Baksi, som föreläser på skolor och anordnat flera demonstrationer mot islamister och jihadister i Sverige, har en annan bild av politikern.

– Muhammed Khurshid har figurerat på flera möten i Sverige som arrangeras av pro-Erdoganlobbyn. Det är tydligt att han är en Erdogan-kramande islamist.

På ett foto syns politikern ihop med turkiske islamisten och hatpredikanten Nihat Hatipoglu, som i sitt eget tv-program sagt att homosexualitet är en sjukdom.

Liberalernas kandidat Muhammed Khorshid tillsammans med turkiske islamisten och hatpredikanten Nihat Hatipoglu som haft ett eget tv-program där han sa att homosexualitet är en sjukdom.
Foto: Foto: Privat

Kurdo Baksi är kritisk till att Liberalerna låter Muhammed Khorshid kandidera till kommunfullmäktige.

– Malmö är en mångetnisk stad där tolerans och respekt är oerhört viktigt. Med tanke på att judarna i Malmö har utsatts för mycket trakasserier och till och med våld känns det olustigt att Liberalerna har en politiker med öppet judefientliga åsikter, säger han.

Liberalerna i Malmö har sammankallat till möte.

– Om det är hans konto så är det oacceptabelt och det här kommer vi omedelbart hantera i morgon, säger politiske sekreteraren Carl-Vincent Reimers.