Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L kräver billigare el för kunder i Skåne

Mats Persson (L) kräver att elprisområdena rivs upp.
Foto: JESSICA GOW/TT

Elen måste bli billigare i Skåne.

Det anser Liberalerna som vill riva upp dagens elprisområden.

– Det är ohållbart att elpriserna i Skåne ligger skyhögt över priserna i norra Sverige, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiske talesman, till Sydsvenskan.

Liberalerna vill se flera åtgärder för att förbättra energitillgången i Skåne. Det handlar om ökad kärnkraftsproduktion, utökad energiforskning – och nu även krav på att regeringen river upp Sveriges fyra elprisområden.

De två sydliga elprisområdena har ofta de högsta elpriserna i Europa – de nordliga har de lägsta.

– Det är dåligt för konkurrenskraften i Skåne med höga elpriser. Det finns risk att viktiga industriinvesteringar hamnar utanför Skåne. I värsta fall hamnar de i utlandet, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesman, till Sydsvenskan.

Har kostat fem gånger så mycket

Under hösten har en skånsk elkund fått betala fem gånger mer per kilowattimme, jämfört med kunder i norra delarna av Sverige. I kronor blir det omkring 500 kronor mer, för en villakund – för varje månad. 

– Det som hänt är att regeringen lagt ner Barsebäck och skickat hela notan till Skåne. Därför måste elprisområdena förändras. Hur det ska göras måste experter och myndigheter avgöra. Men regeringen måste peka med hela handen och säga att det ska ske, säger Mats Persson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!