Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21-årig kvinna kysste sin pojkvän – frias nu för brott

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En 21-årig kvinna från nordvästra Skåne som stod åtalad för narkotikabrott frikändes – för att hon kysst sin pojkvän.

Pojkvännen medicinerade med ett preparat som hon fått i sig via hans mun.

– Jag förstår att det låter helt otroligt. Jag är superglad för att jag blev friad, säger kvinnan.

21-åringen hade varit hos en tjejkompis i Helsingborg en kväll i somras och skulle köra hem därifrån vid 02-tiden på natten.

Helsingborgs tingsrätt frikänner 21-åringen – hennes förklaring ”kan inte helt lämnas utan avseende”, heter det i domen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Vi hade snackat om olika problem och det hade dragit ut på tiden. Jag körde i väg och hann inte mer än hundra meter innan polisen stoppade mig, berättar hon.

– Jag hade halsfluss och feber och såg väl lite hängig ut. Men han tog det som att jag var narkotikapåverkad. Jag som aldrig använt narkotika i hela mitt liv.

Den ensamme polismannen beslutade att 21-åringen skulle föras till sjukhus för att lämna blod- och urinprov.

Provet var negativt

– På sjukhuset visade ett snabbtest negativt. Jag fick behålla mitt körkort och åka hem. Jag trodde det var över i och med det, berättar kvinnan.

Den 21-åriga kvinnans bil stoppades mitt i natten på Mellersta Stenbocksgatan i Helsingborg.Foto: INSTANTSTREETVIEW.COM
Kvinnan fördes till Helsingborgs lasarett vid 02-30-tiden för att lämna blod- och urinprov.Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE

En månad senare kom analyssvaret – hon hade haft 0,007 mikrogram buprenorfin i urinen. Kvinnan åtalades för ringa narkotikabrott och kunde fått ett strafföreläggande.

– Men jag ville inte bli fälld för något jag inte hade gjort så jag begärde en rättegång.

– De sa att jag inte hade rätt till offentlig försvarare och jag hade inte råd att betala en advokat, så jag fick försvara mig själv, säger 21-åringen.

Hon visste att pojkvännen tidigare hade haft missbruksproblem, och skaffade ett intyg på att han gick på avvänjning med läkemedlet Suboxone som innehåller buprenorfin.

Tablett under tungan

Helsingborgs tingsrätt skriver i den frikännande domen:

”En möjlig förklaring till att analysresultatet var positivt är att hon genom att kyssa honom fått i sig läkemedlet. Han intog det nämligen i tablettform om morgnarna. Tabletten placerade han under tungan. Dagen innan aktuell händelse hade de umgåtts och kyssts från morgon till kväll.”

21-åringen tycker att det hela är pinsamt och har inte berättat om händelsen för någon annan än sina föräldrar. Men hon är väldigt nöjd med frikännandet.

– Jag är så glad att jag får behålla mitt körkort. Jag ville inte att detta skulle gå ut över mitt liv, säger hon.

– Jag har aldrig hört att någon fått i sig narkotika genom att kyssa någon annan. De borde göra något slags forskning på det här.

TV: Här får Nisse Hellberg pris som Årets Skåning

Nisse Hellberg tilldelades Årets Skåning, mycket för att han var tidig med elektroniska konserter under pandemin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!