Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter kyrkans ord om Jesus efterträdare

– Men vårt verksamhetsråd har fattat beslutet att vår Twitterkonto är en del av vår missionsstrategi. Och då måste man tala missionsprovinsens, i det här fallet Twitters, språk, säger Jonas Persson församlingsherde i Limhamns kyrka.
"Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg", twittrade kyrkan.
Foto: Skärmdump
– Församlingen, som till exempel Limhamns kyrka, är helt självstyrande. Vi vill och kan inte lägga oss i vad de till exempel twittrar, säger Charlotte Frycklund, präst och sociala medier-ansvarig hos Svenska kyrkan.
Foto: Svenska kyrkan äger fri nyttjanderätt
"Djupt olämpligt", så beskriver Ann Heberlein Limhamns kyrkas tweet.
Foto: KENNET RUONA
Foto: Gunnar Menander/gmpp

Limhamns kyrka startade december med att deklarera att Jesus utsett sin efterträdare i klimataktivisten Greta Thunborg.

Flera Twitteranvändare rasade, och lika många gick i Limhamns kyrkas försvar i hundratals kommentarer.

– Det här är ett sätt att missionera. Jag som ansvarig kan inte godkänna varenda formulering, säger Jonas Persson, församlingsherde och ansvarig för sociala medier i Limhamns kyrka.

Limhamns kyrka har en adventskalender på Twitter och varje dag i december postas några tänkvärda ord. Men starten i lördags fick kanske lite mer genomslag än man tänkt sig.

"Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg", twittrade kyrkan.

15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg fick stor uppmärksamhet i höstas när hon sittstrejkade utanför Sveriges riksdag. För några dagar sedan höll hon ett tal under FN:s klimatmöte i polska Katowice där hon uppmanade bland andra FN-chefen António Guterres att ta sitt ansvar för klimatfrågorna.

Under måndagen talade Greta Thunberg under FN:s klimatmöte.
Foto: LUKASZ KALINOWSKI/REX / LUKASZ KALINOWSKI/REX/IBL REX FEATURES

Stopp för "fylletwittrande"

Limhamns kyrkas tweet tog skruv och under timmarna efter att det publicerats rasade reaktionerna det åt både det ena och andra hållet.

– Syftet är naturligtvis att uppmärksamma en engagerad människa och att göra det lite med vårt språkbruk, säger Jonas Persson.

En som reagerade kraftfullt var den sverigedemokratiska kommunalpolitikern Nima Gholam Ali Pour, som också sitter i kyrkorådet. Han lovade på stående fot att sätta stopp för "fylletwittrandet" när SD väl får bestämma i Malmö.

https://twitter.com/nimagap/status/1069279700290281472

– Om man jobbar för Svenska kyrkan och utnämner en efterträdare till Jesus så utgår jag från att det helst bör vara en fylletweet. Hellre det än att man missköter ett jobb, säger Nima Gholam Ali Pour.

Han berättar att han, som politiker och sittandes i kyrkorådet, kände att han behövde ta avstånd.

– Jag såg att många skrev att de nu skulle lämna kyrkan, men Limhamns kyrka svarade inte, det var tyst. Och det var det värsta, inte själva tweeten. Jag kände att det var viktigt att jag som sitter i kyrkorådet tog avstånd, det kanske skulle få någon att stanna kvar i Svenska kyrkan.

Många som har lämnat

En annan som inte uppskattade tilltaget var Ann Heberlein, doktor i etik vid Lunds universitet och moderat kommunpolitiker.

– Jag tycker att det var djupt olämpligt. Greta är en 15-åring med stort engagemang och det ska uppmuntras. Men att utnämna henne till Jesus efterträdare som ska frälsa världen det är att lägga ett väldigt tungt ansvar på hennes måste jag säga.

– Att leva i Jesu efterföljelse är något alla kristna förväntas göra. Men att utnämna någon till efterträdare är något annat. Det är att tillmäta en individ gudomliga egenskaper och det ska vi akta oss för.

https://twitter.com/AnnHHeberlein/status/1069155277117771776

Men lite humor har väl ingen dött av? Det kanske till och med kan få budskapet att nå en bredare grupp?

– Nej, ingen har dött av lite humor och ingen har dött av detta heller. Jag tycker att man har ett speciellt ansvar som präst i Svenska kyrkan. Om inte ens företrädare för Svenska kyrkan tar kristendom på allvar undrar jag vem som ska göra det. Vill kyrkan bli retweetade och få ryggdunkar eller vill man att kristna människor ska känna sig hemma och välkomna.

Många var dem som i kommentarerna till Limhamns-tweeten aviserade att man nu tänkte lämna Svenska kyrkan. Det har Ann Heberlein förståelse för.

– Tyvärr är vi är en stor skara hemlösa kristna nu, vi är många som har lämnat Svenska kyrkan och inte hittat något annat samfund. Och det borde Svenska kyrkan fundera på: hur kommer det så att så många kristna faktiskt lämnar kyrkan?

Hon menar att Limhamns kyrka hör till dem som flera gånger tagit ställning i infekterade politiska frågor.

– Där tycker jag att kyrkan misslyckas i sitt uppdrag: att inkludera alla oavsett politisk åskådning. Och tyvärr är det många som upplever Svenska kyrkan som någon typ av vänstersekt och det är mycket beklagligt.

"En subtil kritik"

Jonas Persson, ansvarig för sociala medier i Limhamns kyrka, menar att det går att läsa in mycket i den omdiskuterade tweeten, bland annat en subtil kritik av hyllningen av Greta Thunberg.

– Vi har så lätt i vår kultur att söka efter frälsare, och nu har Greta fått den rollen, att frälsa oss till miljöengagemang. Det är ganska mycket begärt. Men det finns också med en enorm beundran för en människa som gör det som vi vuxna borde göra. 

Är det okej, som ni gör i tweeten, att lägga ansvaret som Jesus efterträdare på henne? Kan inte hon få göra sin grej utan att vi vuxna lägger ytterligare ansvar på henne?

– Men det är för att vi vuxna inte gör något som hon gör sin grej. Hon drivs av frågan och frågan kräver uppmärksamhet.

Hur politisk ska församlingen vara genom sitt officiella konto?

– Det tycker jag är den svåra diskussionen. Att tala för kollektivet. Men vårt verksamhetsråd har fattat beslutet att vår Twitterkonto är en del av vår missionsstrategi. Och då måste man tala missionsprovinsens, i det här fallet Twitters, språk. Det handlar om twister, det handlar om ironier och att tänja på det. Ibland blir det fel, för det går snabbt.

Blev det fel i det här fallet?

– Nej jag tycker inte det, men det finns de i min närhet som tycker det. 

– Det vi kan luta oss mot är att det här är ett sätt att missionera. Men jag som ansvarig kan inte godkänna varenda formulering. 

Hur känner du inför att några blir sårade av tweeten? Ni har inte bett om ursäkt?

– Jag får mejl från de som sårats och då är mitt svar att det inte var vår mening att såra någon. Men däremot att be om ursäkt eller ta tillbaks det man skrivit, Twitter fungerar inte så. Det är lite lagt kort ligger, annars blir det fler missförstånd.

Församlingen är självständig

Limhamns kyrkas digitala kanonisering är inte första gången som kyrkliga företrädare hamnar i en Twitterstorm. När Svenska kyrkan för lite drygt ett år sedan twittrade ut en bild på en till synes nöjd Jesus med texten ”När det ÄNTLIGEN är #tacofredag” nådde stormen orkanstyrka. 

Då som nu, deklarerade flera arga twittrare med att man nu avsåg lämna kyrkan.

https://twitter.com/svenskakyrkan/status/923927277557055493

I Svenska kyrkans organisation är församlingen är den viktigaste enheten, och den är och ska vara självstyrande, säger Charlotte Frycklund, präst och nätpräst på Svenska kyrkans nationella nivå.

– Församlingen, som till exempel Limhamns kyrka, är helt självstyrande. Vi vill och kan inte lägga oss i vad de till exempel twittrar. 

Men ett svar kom ändå från Svenska kyrkan, då man på Twitter poängterade att "Denna tweet får Limhamns kyrka stå för. Som alltid bör man tänka efter innan man twittrar, hur saker uppfattas".

– Min kollega twittrade det som ett svar på en direkt fråga. 

Charlotte Frycklund menar att just mångfalden av röster är något mycket positivt. Varje kristen individs rätt, skyldighet och uppdrag att själv tänka på vad man ska känna, tycka och förmedla är något mycket lutherskt menar hon.

– Det innebär ju med nödvändighet att vi får många olika bilder av Jesus. Vi kan aldrig se hela Gud, vi kan bara se var sin liten bit. Men vi kan lära av varandra, om jag ser på ett sätt, du på ett annat och Limhamns kyrka på ett annat så är det bara en fördel.

Samtidigt måste man väl respektera om människor tar illa vid sig?

– Självklart. Humor är viktigt för kyrkan, ett slags andligt verktyg för att få nya aha-upplevelser. Men folk ska inte bli ledsna. Om någon blir sårad har det blivit fel. Man får försöka balansera sin humor så att man att utmanar utan att såra, det är en konst.

Stormen kring julkalendertweetet har bedarrat för denna gång. Men i Limhamn kommer man fortsätta med missionen på twitter. Och för dem som inte fått ett mejl från församlingsherden finns kanske svar och tröst att finna i det kalendertweet som Limhamns kyrka skickades ut under tisdagen: 

”Chilla i dag om du var upprörd i går”.

https://twitter.com/Limhamnskyrka/status/1069851017259442177

Kvällsposten har varit i kontakt med Greta Thunbergs pappa som inte vill kommentera Limhamns kyrkas tweet. Svenska kyrkan på nationell nivå har avböjt kommentar med hänvisning till att varje församling är självständiga.