Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrka vill anordna en muslimsk gravplats

Skummeslövs kyrka kan få muslimsk gravplats.
Foto: GOOGLE MAPS

Tidigare har Laholms pastorat skickat muslimska begravningar till Halmstad.

Nu är det slut på platser i Halmstad och pastoratet ska därför ta saken i egna händer.

– Vi är skyldiga att sköta begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige, säger Anders Knutsson, kontraktsprost i Laholms pastorat till Hallandsposten

Laholms pastorat har tidigare haft ett avtal med Halmstad när det kommer till att ordna begravningsplatser för muslimer. Judiska begravningar har hänvisats till Göteborg och Malmö.

Nu har avtalet med Halmstad löpt ut och de vill inte förlänga avtalet, eftersom det börjar bli ont om muslimska gravplatser där.

Det har lett till att Laholms pastorat nu tagit saken i egna händer, vilket även Hallandsposten skrivit om.

– Det kom som en överraskning för oss, men vi är skyldiga att sköta begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige som betalar en begravningsavgift, säger Anders Knutsson till Hallandsposten.

Blir vid anrik kyrka

Pastoratet har ansökt om ett planbesked hos kommunen för att få anrätta en muslimsk begravningsplats. Planen är att den ska vara vid Skummeslövs kyrka, en av Hallands äldsta kyrkor där de äldsta delarna är från 1100-talet.

– I Laholm finns det ingen plats, men runt Skummeslövs kyrka äger vi ganska mycket mark, så där är det möjligt, säger Anders Knutsson till Hallandsposten.

Vid muslimska begravningar kommer anhöriga själva sköta begravningsceremonin men det är pastoratets uppdrag att tillgodose platsbehovet.

Fler byggplaner på gång

Laholms pastorat har också ansökt om att få bygga ett nytt församlingshem som ska ligga på samma sida om vägen som kyrkan. Det eftersom det inte finns något övergångställe mellan kyrkan och församlingshemmet, trots en hårt trafikerad väg.

Det nya församlingshemmet kommer dock dröja några år medan den muslimska gravplatsen är en mer skyndsam process.

– Vi håller på med ganska många projekt, och kan inte göra allt på en gång. Men befolkningen i Skummeslöv och Skottorp växer, och församlingen är väldigt aktiv. Det finns absolut ett behov på sikt, säger Anders Knutsson till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!