Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyrka vill anordna en muslimsk gravplats

Skummeslövs kyrka kan få muslimsk gravplats.
Foto: GOOGLE MAPS

Tidigare har Laholms pastorat skickat muslimska begravningar till Halmstad.

Nu är det slut på platser i Halmstad och pastoratet ska därför ta saken i egna händer.

– Vi är skyldiga att sköta begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige, säger Anders Knutsson, kontraktsprost i Laholms pastorat till Hallandsposten

Laholms pastorat har tidigare haft ett avtal med Halmstad när det kommer till att ordna begravningsplatser för muslimer. Judiska begravningar har hänvisats till Göteborg och Malmö.

Nu har avtalet med Halmstad löpt ut och de vill inte förlänga avtalet, eftersom det börjar bli ont om muslimska gravplatser där.

Det har lett till att Laholms pastorat nu tagit saken i egna händer, vilket även Hallandsposten skrivit om.

– Det kom som en överraskning för oss, men vi är skyldiga att sköta begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige som betalar en begravningsavgift, säger Anders Knutsson till Hallandsposten.

Blir vid anrik kyrka

Pastoratet har ansökt om ett planbesked hos kommunen för att få anrätta en muslimsk begravningsplats. Planen är att den ska vara vid Skummeslövs kyrka, en av Hallands äldsta kyrkor där de äldsta delarna är från 1100-talet.

– I Laholm finns det ingen plats, men runt Skummeslövs kyrka äger vi ganska mycket mark, så där är det möjligt, säger Anders Knutsson till Hallandsposten.

Vid muslimska begravningar kommer anhöriga själva sköta begravningsceremonin men det är pastoratets uppdrag att tillgodose platsbehovet.

Fler byggplaner på gång

Laholms pastorat har också ansökt om att få bygga ett nytt församlingshem som ska ligga på samma sida om vägen som kyrkan. Det eftersom det inte finns något övergångställe mellan kyrkan och församlingshemmet, trots en hårt trafikerad väg.

Det nya församlingshemmet kommer dock dröja några år medan den muslimska gravplatsen är en mer skyndsam process.

– Vi håller på med ganska många projekt, och kan inte göra allt på en gång. Men befolkningen i Skummeslöv och Skottorp växer, och församlingen är väldigt aktiv. Det finns absolut ett behov på sikt, säger Anders Knutsson till tidningen.