Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kycklingar skållas levande – slakteriet får hård kritik

Bristfälliga slaktmetoder – Djurens rätt rasar.
Anna Harenius är sakkunnig på Djurens rätt.Foto: Petrus Iggström / Djurens rätt
Vid tre tillfällen har veterinärer rapporterat att ett slakteri i Sölvesborg haft bristfälliga bedövnings- och slaktmetoder.Foto: ROGER TURESSON

Vid tre tillfällen har veterinärer rapporterat att ett slakteri i Sölvesborg haft bristfälliga bedövnings- och slaktmetoder.

Det innebär att kycklingar skållats levande – något Djurens rätt rasar över.

– Det finns en risk att kycklingar sänkts ner i skållande hett vatten och vaknat till liv igen för de inte blivit ordentligt dödade, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt. 

Under sommaren har veterinärer som granskat slaktverksamheten på Lagerbergs Atria Sverige AB i Sölvesborg hittat brister vid tre tillfällen.

Bristerna har varit kring bedövnings- och slaktverksamheten och de har rapporterats till bland annat länsstyrelsen.

– Halsen har inte varit uppskuren och det innebär att personal eller maskin har missat det. Livsmedelsverket har officiella veterinärer som granskar slakt och när något är fel måste det anmälas till länsstyrelsen och slakteriet i fråga, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt.

”Inte ordentligt avlivade”

På slakteriet i Sölvesborg slaktas kycklingar efter att ha bedövats i ett elbad.

– Det här är en bedövningsmetod där kycklingarna hängs upp och ner vid medvetande och sedan doppas deras huvuden i ett vattenbad med el i. Det är för att kycklingarna ska vara bedövade och inte känna av när de blir stuckna i halsen och sedan avblodas, säger Anna Harenius. 

Det som troligtvis har hänt på Lagerbergs är att kycklingarna missat elbadet och därmed viftat undan huvudet från kniven.

”Djuromsorgen prioriterad”

– Denna typ av slakt är ofta automatiserad. När kycklingar inte avblodas och dör finns det en risk att de sänks ner i skållande hett vatten vid medvetande, för att de inte blivit ordentligt avlivade, säger Anna Harenius. 

Enligt Malin Westling, kommunikationschef på Atria, är djuromsorgen på slakteriet i största fokus.

– Djuromsorgen är en prioriterad del i vårt arbete och det finns alltid en veterinär vid slakttillfällena som har översyn så att allting går rätt till. Om någonting avviker rapporteras det, säger hon.

Malin Westling är kommunikationschef på Atria.Foto: Marie-Therese Karlberg / © fotografmarietheresekarlberg

”Fasar ut elbedövningen”

Hon förklarar att när något går fel samlas personalen för att gå igenom rådande rutiner.

– När sådant här händer samlar vi personalen och går igenom rutiner och identifierar det som vi kan förbättra så att det inte ska ske igen, säger Malin Westling.

Hon förklarar också att företaget håller på att fasa ut elbedövningsmetoden.

– I dag används antingen gas- eller elbedövning vid slakt. Många, inklusive Atria, planerar för att kunna gå över till gasbedövning. Det är inte dock inte gjort i en handvändning eftersom det kräver ombyggnad av anläggningarna, säger Malin Westling. 

TV:

Tre personer gick till attack på bussen • ”Blod i hela ansiktet”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!