Kvällspostens reporter Minna Wallén Widung prisa med Barncancerfondens journalistpris. Foto: Christian ÖrnbergKvällspostens reporter Minna Wallén Widung prisa med Barncancerfondens journalistpris. Foto: Christian Örnberg
Kvällspostens reporter Minna Wallén Widung prisa med Barncancerfondens journalistpris. Foto: Christian Örnberg
"Det känns jätteroligt. Så kul att ens arbete uppskattas", säger Minna Wallén Widung. Foto: Christian Örnberg"Det känns jätteroligt. Så kul att ens arbete uppskattas", säger Minna Wallén Widung. Foto: Christian Örnberg
"Det känns jätteroligt. Så kul att ens arbete uppskattas", säger Minna Wallén Widung. Foto: Christian Örnberg

KvP:s reporter prisas för artikelserie om cancer

Publicerad

Kvällspostens reporter Minna Wallén Widung prisas.

I går tilldelades hon Barncancerfondens journalistpris 2015, för sin artikelserie "Vi överlevde barncancer".

– Det känns jätteroligt. Så kul att ens arbete uppskattas, säger Minna Wallén Widung.

Programledaren Kattis Ahlström är en av jurymedlemmarna.

– Rakt, ärligt och utan någon som helst sentimentalitet, säger hon om artikelserien.

Artikelserien gick i elva delar i april förra året och handlade om barn och ungdomar som hade det gemensamt att de överlevt cancer. De allra flesta artiklarna skrevs av KvP:s reporter Minna Wallén Widung - och det var hon som i går tog emot diplomet, tillsammans med en videohälsning från Maria Tegin, pressansvarig på Barncancerfonden.

– Det var en kul serie att göra. Alla var så himla öppna och ville verkligen dela med sig. Det var väldigt många givande och intressanta möten, säger Minna Wallén Widung om arbetet med artikelserien.

Räddades av kvinna i Tyskland

Minna är just nu föräldraledig och har dottern Kinga, nio månader gammal, med sig på redaktionen.

– Eftersom jag själv var gravid när jag skrev serien, minns jag att när jag mötte barnen och ungdomarna, tänkte jag mycket på hur jag själv skulle ha reagerat. Tänk om mitt barn skulle få en så fruktansvärd sjukdom, det måste vara bland det värsta man kan vara med om.

Flera av människorna som Minna Wallén Widung träffade under sitt arbete med serien har satt avtryck. Hon minns lite extra mötet med 16-åriga Frida, som drabbades av leukemi två gånger.

– Mötet med henne var så fint, hon var så glad och positiv trots allt hon varit med om, säger Minna.

16-åriga Fridas liv räddades av en kvinna i Tyskland, som donerade benmärg.

– Det var en så fin grej att göra, säger Minna Wallén Widung.

Kattis Ahlström: "Rakt och ärligt"

Programledaren och journalisten Kattis Ahlström har under många år suttit med i juryn. Det gjorde hon även i år. Hon tycker att Minnas artikelserien särskiljer sig, bland annat eftersom den innehåller så många olika röster.

– Det är alltid bra när man låter ungdomar själva får framföra sin röst. Ofta bidrar det med mer ärlighet och att det blir mer på riktigt, säger Kattis Ahlström.

Just uppriktigheten i artikelserien var en av anledningarna till vinsten, menar Ahlström.

– Ibland finns en tendens att göra cancersjuka, framför allt överlevande, till hjältar. Det är bra, men samtidigt är du sjuk och de som inte klarar av att överleva är inte mindre hjälte. Jag tycker att Minnas artiklar har haft både kraft och hopp, men samtidigt väjer artiklarna inte för det jobbiga och svåra - att det är jättesvårt att komma tillbaka och att det sätter sig psykiskt, allt som kan höra till en cancersjukdom. Rakt, ärligt och utan någon som helst sentimentalitet, säger Kattis Ahlström.

Kvällspostens redaktionschef Susanne Lindén är stolt över priset.

– Det finns ett stort engagemang hos personalen om att skriva om de här frågorna. Ni kan räkna med att vi kommer att fortsätta skriva om ämnet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag