Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moderaterna kan säga vad de vill – Malmö är en vacker stad

Alva Lilius är 13 år och skriver om hur hon ser på sin hemstad – Malmö! Foto: Privat
Turning Torso, ett av Malmös landmärken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var länge sen jag saknade något. Men jag saknar min barndom. När man är liten är allt bekymmerslöst. 

Men med åldern kommer allvar. Och i samma takt som jag förändras, förändras Malmö. 

Egentligen förändras staden nog inte så mycket. Men min syn på Malmö har ändrats. Jag är nu medveten om saker jag tidigare inte kunde se. Det finns mer än bara  parker och glass. Det finns skolor och jobb. Det finns val och demokrati. 

Malmö har både fördelar och nackdelar. Man måste kunna se båda för att se verkligheten. 

Jag kommer inte försöka måla upp en falsk bild av Malmö bara för att jag älskar staden. Istället kommer jag berätta om vad staden är för mig, med både för- och nackdelar.

För ett tag sedan så läste jag en artikel i tidningen om att Moderaterna hade talat illa om Malmö, även om de enligt de själva bara säger sanningen och inte menar något illa. Men om det vore sanningen så skulle Malmö vara en stad som är sedan länge förstörd. 

För trots att Malmö har missbrukare och skottlossningar så hjälper människorna varandra. I staden finns en sammanhållning och när det behövs står folk enade. Malmö är en mångkulturell stad med många invånare. Många personer, som alla har en egen åsikt, egna tankar och egna värderingar. 

 

Om man vandrar på stadens gator kan man se alla möjliga sorters personer - på både gott och ont. Man kan se hemlösa och folk som är ute med sina hundar. Man kan se folk som pratar högt i telefon och man kan se folk som sitter och läser under ett träd. Detta gör Malmö till en intressant stad. En stad med mycket liv. 

Och även miljön är mångsidig. I vissa delar av staden ser man gamla, vackra hus som badar i solskenet. I andra, nya, höga byggnader med många fönster som låter den nya tekniken ta plats i samhället. Malmö har ett sätt att bringa välstånd mellan det gamla och det nya. Även om man om kvällarna hör folk som går omkring och jublar för att de är påverkade. 

Även om man hör sirener dag och natt. Även om vägar och hus ständigt byggs om - så har Malmö kommit långt, och är på väg längre.

Jag saknar min barndom. Min oskyldighet och bekymmerslöshet. Men jag är glad att jag i dag kan sätta mig ner och skriva en krönika om Malmö. Att jag kan se Malmö för vad det är - en stad, med både bra och dåliga sidor, som ändå är fantastisk. 

Moderaterna kan säga vad de vill, men min åsikt kommer jag hålla kvar och jag är säker på att många skulle säga det samma. 

 

ALVA LILIUS
Den här texten är skriven av en Kvällspostenläsare, som del i tidningens julkalender – med läsarnas egna berättelser. 

 

ALVA LILIUS, 13 år

Bor: Malmö

Intressen: Sjunga, rita, skriva

Vad betyder julen för dig? Mysig högtid då jag får vara med familjen. Helst ska det vara kallt ute och allra helst snö. När jag tänker på julen ser jag mig hos Mormor och Morfar på deras fina gård på landet.