Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KvP:s förra medarbetare Ronny Dahl har avlidit

Intresset för ny teknik gjorde att Ronny Dahl under flera års tid även ansvarade för en teknikspalt i tidningen.
Foto: WALL JOACHIM
Ronny Dahl anställdes på Kvällsposten 1979 och var kvar på tidningen i närmare 30 år. Han inledde sin karriär som morgonredigerare i tidningshuset på Segevång.
Foto: ULF RYD

Kvällsposten förre medarbetare Ronny Dahl har avlidit efter en längre tids sjukdom, 77 år gammal.

Ronny Dahl anställdes på tidningen 1979 och hade bland annat en roll i företagets datorisering på 80-talet.

För läsarna blev han känd som en reporter som hyllade det genuint skånska och bidrog med sina texter till att skapa Kvällspostens själ.  

Ronny Dahl anställdes på Kvällsposten 1979 och var kvar på tidningen i närmare 30 år. Han inledde sin karriär som morgonredigerare i tidningshuset på Segevång.

Det stod tidigt klart att Ronny brann för ny teknik och i rollen som journalistklubbens ordförande på 80-talet tog han snart på sig en viktig roll när det gällde tidningens övergång från den gamla tekniken in i det nya datoriserade produktionen.

Intresset för ny teknik gjorde att Ronny Dahl under flera års tid även ansvarade för en teknikspalt i tidningen.

Färgstark reporter

Ronny hade en speciell förmåga att på ett enkelt sätt formulera svårbegripliga ämnen på ett begripligt och överskådligt sätt. Satsningen uppskattades stort av läsarna.

Men samtidigt var Ronny en färgstark reporter som gärna överraskade läsarna och bidrog till att skapa tidningens själ.

Ett exempel var när han skickades ut för att skildra revyartisten Git Gay – men där Ronny kom hem med bilder där han fullt ut hade lyckats få ”mannekänga” i revyartistens glitterkläder.

Ronny beskrivs ha varit en kreativ och idérik journalist som hade skrattet nära till hands. Han kom gärna med roliga infall till läsarnas fromma. Han hade en språkkänsla som passade en kvällstidning.

Kvällspostens reporter Ronny Dahl tillsammans med dåvarande statsministern Göran Persson (S).
Foto: KVP / HELSINGBORGS BILD AB

Facklig ordförande

Under flera år var han även journalistklubbens ordförande. Under den känsliga tiden i mitten på 1990-talet när Kvällsposten först gick samman med GT och bildade IDAG, och senare återgick till att bli egen tidningen igen, intog Ronny Dahl rollen som HR-administratör på redaktionen.  

Privat var Ronny Dahl även en ”handyman”. 

Det berättas att när Sydsvenskan skulle byta ut fönstren på tidningsskrapan vid Segevång frågade han vad som skulle hända med de gamla rutorna.

När Ronny fick veta att de skulle slängas tog Ronny hem så många han kunde – och byggde ett växthus av fönstren.

Egen vinodling

På den avstyckade gården utanför Vellinge, där familjen hade hästar, skapade han senare en egen vinodling för att ha något att göra som pensionär. Han anlade även en fiskedamm som var med i SVT:s dåvarande trädgårdsprogram ”Gröna Rum”.

Ronny Dahl efterlämnar hustrun Roberta, två barn och fem barnbarn.