Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna som åker till Danmark – för cannabis

”Smärtlindringssemester i Danmark”. Så kallas resorna där svenskar åker över sundet för att få medicinsk, rökbar cannabis utskriven. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bediol är rökbar cannabis som skrivs ut i Danmark. Foto: Thomas Stjerfeld

Nu påverkas även svenskar av Danmarks nya lag som tillåter medicinsk cannabis. 

En svensk man åker emellanåt till Köpenhamn – för att få cannabisläkemedlet Bediol utskrivet för sina kroniska smärtor. 

– Vanliga människor åker på solsemester, jag åker på smärtlindringssemester.

2012 fick den i dag 43-årige mannen en hjärnblödning. Det var efter ett besök hos tandhygienisten som en blödning i tandköttet ledde till att bakterier spred sig via hjärtat till hjärnan. De for upp till ett missbildat medfött blodkärl där bakterierna fick fäste på blodkärlet som brast. Hans fru hittade honom livlös på soffan på morgonen. 

Under operationen på sjukhuset råkade läkarna skära av en nerv på höger sida i huvudet och han fick en svårbehandlad nervskada. Sedan dess har han lidit av svår smärta dagligen.

– Jag har testat allt. Alla opiater ni kan tänka er. Jag har till och med genomfört en operation där det sattes in elektroder i huvudet och batterier i kroppen där jag tilldelades en fjärrkontroll för att störa smärtimpulserna. Inte ens det hjälpte. Fem operationer blev det.

Han beskriver sitt tillstånd som att det ständigt rinner lava från örat samtidigt som det brinner och dunkar inifrån. Det enda som har hjälpt honom att döva plågorna är enligt honom själv, cannabis.

– Har ni någonsin haft så ont att ni verkligen velat dö? Det är inte många som känt så men jag har känt så tre gånger sedan jag åt frukost.

 

LÄS MER: Här bygger danskarna ett imperium – för cannabis 

Politiker och läkare är osams

1 januari i år trädde den nya lagen om medicinsk cannabis i kraft. I en fyra år lång försöksperiod kommer läkare nu ha möjligheten att skriva ut cannabis till patienter med bland annat MS, nervsmärtor och ryggmärgsskador. Det kommer även bli tillåtet att odla cannabis på dansk mark. Hittills har 18 företag fått tillstånd att börja odla.

Sedan lagen klubbades igenom i november 2016 har den flitigt debatterats i Danmark.

Politikerna är i stort sett helt eniga om att legalisera medicinsk cannabis. Däremot har danska läkare delats upp i två läger, där den danska läkarföreningen tagit täten som den mest högljudda motståndaren.

– Man ska komma ihåg att det är patientens säkerhet man gamblar med. Man har inte dokumentation för effekt, biverkning och långtidseffekter. Då är det just patienten som får ta hela den risken, när man inte har starkt nog vetenskapligt stöd för detta, säger Andreas Rudkjøbing, ordförande i den danska läkarföreningen.

Tina Horsted, smärtläkare, driver en privat smärtklinik i centrala Köpenhamn. Kliniken ser inte riktigt ut som man är van vid att läkarmottagningar brukar se ut, full av blommor, doftljus och rökelse. De konventionella vita sjukhus-rockarna är på viss personal utbytt av bohemiska långklänningar. 

Tina Horsted avfärdar alla påståenden om att bevisen för medicinsk cannabis effekt skulle vara bristfälliga. Hon hänvisar istället till studier som visar motsatsen.

– Jag håller inte med alls. Det finns bevis på att cannabis i medicinskt syfte kan ha en positiv effekt och minska smärtor. Det ger en förbättrad sömn och en ökad livskvalité. Det finns mycket internationell forskning, så jag är väldigt nyfiken på och har frågat många gånger var de får sin information ifrån, säger hon.

Den danska Läkemedelsstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för att godkänna läkemedel, har inte godkänt cannabis som medicin. Deras bedömning är att forskningen inte är tillräcklig på området. Somliga produkter som skrivits ut är alltså inte nödvändigtvis godkända mediciner i Danmark, men de är tillåtna i och med den nya lagen. 

Tina Horstedt. Foto: Josephine Seglert.

Åker på “smärtlindringssemester”

På sjukvårdens smärtskala mellan 1-10 uppskattar den svenske mannen att han ligger runt 7,5-9,5 en normal dag. På Bediol går han ned till runt 2-4. Han beskriver att det känns som att släcka en brand. Men Bediol får han inte utskrivet i Sverige och för att ta med sig preparatet hem från Danmark krävs en privat importlicens, som Läkemedelsverket nekat honom. Efter att han ansökt och överklagat flertalet gånger fick han möjligheten att komma med ett yttrande.

– Då skulle jag behöva ha en advokat och efter att ha räknat skulle det kosta någonstans mellan 50-60 000 för ett yttrande som förmodligen inte skulle bli något ändå.

Bediol är inte olagligt att skriva ut i Sverige men förskrivs ytterst sparsamt i enskilda fall. Svenska läkare är generellt skeptiska och försiktiga när det kommer till medicinsk cannabis.

– Jag är inte någon principiell motståndare mot cannabisläkemedel. Men jag kan inte basera min förskrivning på anekdoter, säger den svenska läkaren Emmanuel Bäckryd till DagensMedicin.

Därför valde mannen att åka på en“smärtlindringssemester” som han kallar det, då han fick medicinsk cannabis utskrivet för en månad och bodde hos en vän i Danmark. Det var i februari i år som han för första gången fick Bediol på recept av den danska läkaren Tina Horsted.

– Det var ju lite krångligare eftersom jag inte har något danskt socialförsäkringsnummer men det löste de på något sätt. Det är också lite annorlunda i Danmark för där har själva apotekaren sista ordet. De kan säga nej även om läkaren skriver ett recept. 

Andreas Rudkjøbing från läkarförbundet. Foto: Josephine Seglert

"Sprid ordet"

Efter att han träffat läkaren Tina Horstedt på kliniken så beställdes det en taxi som åkte till apoteket för att hämta medicinen och sedan leverera den tillbaka till honom. Medicinen består av färdigmald cannabis som kan rökas.

– Det var väldigt skönt och befriande att sitta med en läkare och föra ett normalt, vuxet samtal kring medicinering. Hon vet ju att det här hjälper mig. Jag behöver inte sitta och försvara mig för att hon ska förstå.

Horsted, som har figurerat mycket i media för sina frikostiga utskrivningar av medicinsk cannabis, säger att hon har många utländska patienter.

– Jag har faktiskt många svenska patienter, men även från Norge och Island. Om man tillhör Schengen-länderna kan jag skriva ett intyg på att man kan få cannabis utskrivet här i  Danmark. Bara i dag hade jag två patienter från Sverige. Så sprid ordet, säger Horsted som sedan räcker över en tjock bunt visitkort.

Clinic Horsted är enligt sin hemsida den första privata smärtklinik som skriver ut medicinsk cannabis. Tina Horsted får alltså, som alla andra privata i kliniker i Danmark, mer betalt ju fler patienter hon tar emot.

Dansk läkare är förbannad

Andreas Rudkjøbing, ordförande i den danska läkarföreningen berättar att ungefär 200 danska läkare har skrivit ut cannabis hittills.

– De får ju ta den risken tillsammans med patienten om att göra det, men det som är viktigt för mig är den politiska frågan. Att få det här på rätt spår, det vill säga forskningsspåret och att vi bara använder medicin som är säker.

På Horsteds klinik tar man emot omkring 90 patienter dagligen som hon behandlar tillsammans med två medarbetare.

– Jag behandlar 30 patienter om dagen som mår så mycket bättre av cannabis. Det är därför jag är förbannad på Andreas (Rudkjøbing). Jag känner honom väldigt väl. Vad tror han att jag gör här egentligen? 

Caroline Maier. Foto: Josephine Seglert

"Det handlar inte om knark"

I höstas sa läkemedelsverket i Norge ja till cannabis på recept och i Finland har läkare sedan 2006 kunnat ansöka om att skriva ut cannabis till patienter. Ett fåtal liknande ansökningar har godkänts även i Sverige. Den svenske mannen tycker att det är en positiv utveckling att länder i Norden börjar legalisera medicinsk cannabis.

– Ingen vågade prata om detta förut utan att man blev stämplad som en jävla dödsknarkare som försöker få folk att använda droger. Hade jag inte haft familj djupt rotad i Sverige hade jag flyttat till Portugal för länge sen. Men jag kan inte göra det och därför tar jag striden här i Sverige.

I Portugal blev det 2001 tillåtet att inneha en mindre mängd narkotika för eget bruk. Just nu väntar mannen vi pratat med på att få en remiss till smärtkliniken i Uppsala där han hoppas på att få hjälp att importera Bediol till Sverige. Vart nästa “smärtlindringsresa” bär av har han inte riktigt bestämt sig för, men det lutar åt Spanien, där eget bruk av cannabis inte är kriminaliserat.

 

Cannabis i Sverige

I Sverige är det endast tillåtet att ta med sig medicinsk cannabis hem från ett annat land om man fått en importlicens. Det är bara 1 person i Sverige som fått en sådan godkänd av Läkemedelsverket. Är man medborgare i ett annat Schengen-land får man ta med sig medicinsk cannabis till Sverige för så lång tid man planerar att vara i Sverige, dock max upp till 30 dagar.

 

Beata Daleflod och Samuel Rubinstein.

 

BEATA DALEFLOD     SAMUEL RUBINSTEIN

Artikeln är skriven av studenter från JMK