Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kvoten som ska rädda laxen

Foto: / IBL Bildbyrå AB

Dödligheten på laxyngel och vuxen lax har under senare år ökats, bland annat i Mörrumsån, skriver BLT

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har nu lagt fram ett förslag på hur den svenska laxkvoten för yrkesfisket ska fördelas - för att rädda laxen. 

– Det finns många orsaker till att dödligheten av laxen i Mörrumsön har ökat, säger Håkan Carlstrand, utredare på HaV. 

Trots att svenska bestånd av vild lax visat en positiv utveckling de senaste tio åren, är flera bestånd fortfarande svaga. Dödligheten på laxyngel och vuxen lax har ökat, i bland annat Mörrumsån, enligt HaV.

– Det är en bladning av orsaker, säger Håkan Carlstrand. Det är både på grund av virus- och bakteriesjukdomar, och på grund av bristen på vitaminen tiamin. 

Bristen på tiamin, eller vitamin B1, beror på födan som laxarna äter. Fördelningen av olika arter i Östersjön förändras på grund av bland annat övergödning, och andra naturliga orsaker. 

– Om födan till stor del består av till exempel skarpsill och lite andra fiskar så får de i sig alldeles för lite av det här vitaminet, säger Håkan Carlstrand. 

Endast två älvar med lax 

I oktober tog EU:s ministerråd beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2018. HaV bedömer att det finns möjlighet att fördela drygt 28 000 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske.

– Vårt förslag är att fördela en kvot på lite drygt 28 000 laxar, vi föreslår att man i området mellan Skåne och Uppsala ska få fånga 200 laxar i kustfisket, säger Håkan Carlstrand. 

Det beror på att det endast finns två älvar med bestånd av vild lax, Mörrumsån och Emån. Bestånden är svaga, och Håkan Carlstrand menar att det är en väldigt liten produktion. 

Tre förvaltningsområden

Den svenska laxkvoten ska fördelas till kustfiske med fasta redskap inom tre förvaltningsområden med hänsyn till beståndens status och skyddsbehov, föreslår HaV. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 22 mars 2018, och förslaget går nu på remiss till bland annat länsstyrelser och fiskets organisationer, enligt BLT.

HaV föreslår också att laxkvoten delas upp inom tre förvaltningsområden; Bottenviken, Bottenhavet och Östersjön (kuststräckan Skåne till Uppsala län).

Skydda den vilda laxen

Förslaget om fördelning av kvoten berör cirka 110 yrkesfiskare. De fiskare som främst fångar odlad lax i sina redskap bedöms, enligt HaV, kunna fånga minst samma mängd lax under 2018 som under 2017.

– Det är ungefär samma kvot som förra året, så det är ingen större förändring för yrkesfiskarna, säger Håkan Carlstrand. 

Han berättar att de på det här viset försöker öka fisket på den odlade laxen, och på det sättet skydda den vilda. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!