Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna som invandrade till Sverige – och blev drottningar

Drottning Victoria hade ett mycket nära förhållande till livläkaren Axel Munthe.Foto: Christinas Wänner
Drottning Sofia av Nassau ligger bakom Sophiahemmet i Stockholm.Foto: Christinas Wänner
Ebba Piper, född Ruth, var statsfru åt drottning Desideria.Foto: Christinas Wänner
Josefina av Leuchtenberg föddes i Italien och gifte sig som 16-åring år 1823 med Oscar I och var drottning mellan 1844-1859.Foto: Wikimedia/Porträtt från cirka 1858 av Axel Nordgren.
Nobelfesten i december 1964 blev drottning Louises sista offentliga framträdande.Foto: Christinas Wänner
Mia Gröndahl är ordförande i Christinas Wänner på Christinehofs Slott.Foto: Christinas Wänner
Drottning Silvia med familj, på kronprinsessans tioårsdag 1987.Foto: LARS HEDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Sju drottningar har suttit i det svenska kungahuset de senaste 200 åren.

Ingen av dem har varit svensk.

– Kvinnorna har försökt skapa utrymme för sitt eget liv, med varierande resultat. Somliga har försökt anpassa sig, nästan till döds, och helt slätat ut sin personlighet, säger Mia Gröndahl, ordförande för Christinas Wänner på Christinehofs Slott.

Kungahuset i Sverige har sällan varit fullständigt svenskt. I 200 år, ända sedan Jean Babtiste Bernadotte kom till makten i Sverige, har samtliga sju drottningar varit av utländsk härkomst.

Livet i Sverige har inte alltid varit lätt för de ingifta kungligheterna. I flera av fallen väntade ett liv kantat av strikta regler och begränsade möjligheter för kvinnorna. Äktenskapen var i regel arrangerade – och det var inte ofta som kvinnans bästa prioriterades när en maka skulle väljas till den svenske kungen.

– Genom giftermål knöt man också politiska allianser. Det fanns baktankar med att kungen gifte sig med en prinsessa från exempelvis Tyskland eller England – det hela berodde på vad som var mest lämpligt för Sverige. Drottningarna har försökt hitta sin väg in i det här formatet – men det har inte varit helt enkelt, säger Mia Gröndahl, ordförande för Christinas Wänner på Christinehofs Slott och fortsätter:

– Kvinnorna har försökt skapa utrymme för sitt eget liv, med varierande resultat. Somliga har försökt anpassa sig, nästan till döds, och helt slätat ut sin personlighet. Andra har inte kunnat hålla tillbaka sin drivkraft.

Avskydde Sverige

En av de kvinnor som inte ville ge avkall på sig själv var drottning Desideria, född i Marseille. Hon var till en början furstinna av Pontecorvo, men gifte sig med Jean Babtiste Bernadotte år 1798 och blev drottning av Sverige och Norge år 1818. Namnet Desideria var en försvenskning av födelsenamnet Désirée och ändrades formellt när hon kom till Sverige – däremot fortsatte drottningen själv att använda sitt gamla namn.

Desideria var drottning i Sverige 1818-1844 – och avskydde Sveriges strikta regler.Foto: Christinas Wänner

– Den första Bernadottedrottningen, Desideria, kom till Stockholms slott och stannade bara några månader. Till slut kände hon att hon inte längre klarade av den stränga hovetiketten. Desideria var en spontan och jordnära människa som stod för sina åsikter, det fick hon mycket kritik för. Hon pratade om ”det fördömda Sverige” och sade ”sedan jag lärde känna det här landet har jag inte haft lugn och ro i själen”.

Efter några månader åkte drottning Desideria tillbaka till sitt hemland Frankrike och stannade där i tolv år. Äktenskapet med hennes man, Jean Babtiste Bernadotte, fortsatte trots drottningens frånvaro. Desiderias plats fylldes under de tolv åren av hennes statsfru, Ebba Piper.

En kvinna som, till skillnad från Desideria, vek sig för det nya landets hårda villkor var drottning Lovisa, hustru till kung Karl XV. I juni 1850 ägde vigseln rum mellan de två och ett olyckligt äktenskap låg i sin linda.

Drottning Lovisa var olyckligt gift med den populära kungen Karl XV.Foto: Christinas Wänner

– Karl XV var väldigt populär bland folket, med sitt trevliga och rättframma sätt. Däremot var han en fruntimmerskarl – något som man på den tiden tyckte var idealt, en karlakarl. Lovisa fick plågas i det tysta, hon var uppfostrad i normen att kvinnan ska lida i ensamhet.

– De båda dog ganska tidigt, Lovisa blev 43 år gammal och Karl XV blev 46. Men på Lovisas dödsbädd skedde någonting mellan de två makarna. Det blossade upp dramatiska samtal mellan dem – och där och då verkade kungen faktiskt inse hur hon hade haft det. Karl XV förstod hur mycket sorg han hade orsakat sin fru.

Jämlikhet i kungahuset

Kungahuset i Sverige har gett upphov till flera kvinnor som har fått leva i det fördolda, i skuggan av männen. Hårt hållna har de stått bakom sina män – men en ljusare framtid ser ut att gå de kvinnliga kungligheterna till mötes. Successionsordningen, som gjorde att kvinnor inte fick tillgång till den svenska tronen före 1980, har ändrats och för första gången i historien har Sverige en kronprinsessa, i stället för en kronprins.

– Egentligen skulle prins Carl Philip ha blivit kronprins, men när han var några år gammal ändrades det och Victoria blev kronprinsessa. Sverige är ett demokratiskt land, med demokratiska ideal. Jämlikhetstänket i Sverige har behövt speglas i kungahuset också, säger Mia Gröndahl.

Sveriges nuvarande drottning Silvia har en tysk far och en brasiliansk mor.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungafamiljen i december 1979.Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT / TT NYHETSBYRÅN
Från vänster: prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, prinsessan Madeleine och drottning Silvia, år 1984.Foto: JAN HOLMLUND / TT / / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

På Christinehofs Slott i Tomelilla kommun sattes utställningen ”Ers kungliga invandrare” upp under sommaren, där porträtt på Sveriges utländska drottningar visades.

– Jag höll på att gå igenom den Piperska familjehistorien och upptäckte att vi hade fem kungaporträtt på Christinehof – gåvor till statsfruarna Ebba och Elisabeth Piper som har varit i tjänst vid hovet. Jag blev nyfiken och ville se vilken roll de hade haft i historien, samt vilka kopplingar det fanns mellan de kungliga kvinnorna. Då såg jag sambandet: att alla drottningarna var hämtade från utlandet, invandrade i Sverige.

 

Drottningarna som invandrade till Sverige

Under 200 år har Bernadotteska ätten regerat i Sverige. Samtliga drottningar under den tiden har invandrat från andra länder.

 

Drottning Desideria

Den 8 november 1777 föddes Bernhardine Eugénie Désirée Clary i Marseille. 1806 blev hon furstinna av Pontecorvo, därefter drottning i Sverige och Norge. 1798 gifte hon sig med Jean Baptiste Bernadotte, Karl XIV Johan, och döptes om till Desideria. Under sin tid i Sverige ska hon ha haft mycket svårt att anpassa sig till de strikta reglerna. Efter några månader åkte hon därför tillbaka till Frankrike, där hon stannade i 12 av sina 26 år som svensk drottning. Desideria avled den 17 december 1860, 83 år gammal.

 

Drottning Josefina av Leuchtenberg

Josefina Maximiliana Eugenia Napoleona av Leuchtenberg såg dagens ljus den 14 mars 1807 i Milano, Italien. Hon gifte sig 1823, då 16 år gammal, med Oscar I och kom att bli Sveriges drottning mellan åren 1844-1859.

– Hennes man lyssnade mycket på henne, hon var klok och bildad. Däremot var hennes son mycket irriterad på sin mamma, han ville inte låta något fruntimmer styra. Hon var tongivande och tog en stor roll, säger Mia Gröndahl.

Drottning Josefina dog den 7 juni 1876 i Stockholm.

 

Drottning Lovisa av Nederländerna

År 1828, den 5 augusti, föddes Vilhelmina Fredrika Alexandra Anna Lovisa av Nederländerna, i Haag. Det svenska kungahuset hade misslyckats med sina planer om ett äktenskap med en medlem av det preussiska kungahuset. Lovisa, med släkt i det preussiska kungahuset, sågs därför som en bra partner till kung Karl XV. De gifte sig i juni 1850 – ett äktenskap som försatte Lovisa i ett psykiskt lidande. Som 42-åring avled drottning Lovisa den 30 mars 1871.

 

Drottning Sofia av Nassau

Den 9 juli 1836 föddes Sofia Vilhelmina Mariana Henrietta på slottet i Biebrich i hertigdömet Nassau. 1857 vigdes hon och kung Oscar II på samma slott, två veckor senare flyttade paret till Sverige.

– Sofia av Nassau ligger bakom Sophiahemmet i Stockholm. Hon var väldigt engagerad i utbildning inom sjukvård. Hon gick ett steg längre än att syssla med välgörenhet – Sofia ville att det skulle finnas en ordentlig sjukvård i Sverige.

Den 30 december 1913 dog drottning Sofia i Stockholm.

 

Drottning Victoria av Baden

I Karlsruhe föddes Sophia Maria Victoria den 7 augusti 1862. Victoria blev först kronprinsessa i samband med giftermålet med kronprins Gustaf 1881, därefter drottning. De två ska ha fallit för varandra när kronprins Gustaf var på besök hos kejsarinnan Augusta, då han för första gången träffade Victoria.

– Victoria ska ha varit en av de drottningar som fått ta lite mer plats. Hon försökte dessutom påverka politiken i Sverige, Victoria var mycket tyskvänlig, säger Mia Gröndahl.

Drottning Victoria hade ett mycket nära förhållande till livläkaren Axel Munthe. När drottningen avled i Rom den 4 april 1930, 67 år gammal, flyttade Axel Munthe in i slottet ihop med Victorias änkeman.

 

Drottning Louise Mountbatten

Louise Alexandra Marie Irene av Battenberg kom till världen den 13 juli år 1889 i Hessen, Tyskland. Hon var Gustaf VI Adolfs andra hustru, efter hans äktenskap med den brittiska prinsessan Margaret. Paret gifte sig den 3 november 1923, i kapellet i S:t James Palace. År 1950 tog Gustaf VI Adolf över tronen och Louise blev därmed drottning. Efter bara några år som drottning drabbades Louise av mindre hjärtinfarkter och led av hjärtklappning. Nobelfesten i december 1964 blev hennes sista offentliga framträdande, innan Louise avled, den 7 mars 1965.

 

Drottning Silvia Renate Sommerlath

Den 23 december 1943 föddes Silvia Renate Sommerlath i Heidelberg, Tyskland. Hennes far är direktören Walther Sommerlath och hennes mor är brasilianska Alice Sommerlath, född Soares de Toledo. Den 19 juni 1976 gifte sig drottning Silvia med kung Carl XVI Gustaf i en brudklänning från Dior.

– Drottning Silvia är borgardotter, en köpmannadotter, hon är den första drottningen i Sverige med borgerlig bakgrund, säger Mia Gröndahl.

Tillsammans med kung Carl XVI Gustaf har drottning Silvia tre barn: kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.