Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna hjälper studenter äta lyxigt

Karin Karlsson – en av kvinnorna som driver kontot.Foto: Privat
Lax med spenat och soltorkade tomater.Foto: Studentproviant

Det började som ett sätt att dela sina recept med vänner och familj.

Från ingenstans har Instagram-kontot Studentproviant vuxit med tusentals följare.

– Det var inte meningen att det skulle bli så stort, säger Karin Karlsson, en av fyra kvinnor som driver kontot.

De fyra kvinnorna var studenter på Högskolan i Borås och i ett sätt att komma bort från den tråkiga studentmaten träffades de i veckorna för att laga mat tillsammans.

– Det var som ”Halv åtta hos mig”, där vi bjöd på trerättersmiddag, beskriver Karin Karlsson, från Kristianstad. 

Blev större

Ett Instagram-konto startades, mest för att samla recepten på ett smidigt sätt och för att vänner och familj skulle kunna ta del av dem.

Och så fungerade det ett tag.

– Sen efter något år utvecklades det. Det började droppa in flera följare som vi inte kände till och efter ett tag blev det mer och mer. Nu är det över 5000 – det är superroligt, säger Karin Karlsson.

Ni arbetade alltså inte för att växa?

– Nej, det bara blev så. Företag hörde av sig och sen hamnade vi på radion. Det var inte alls meningen att det skulle bli så stort.

”Finns mer än snabbnudlar”

Karin och hennes vänner driver fortfarande kontot ”Studentproviant” trots att ingen av dem längre är studenter. 

Fläskytterfilé med ett täcke av svampsås och cheddar- och mozzarellaostFoto: Studentproviant

Men de arbetar likadant som tidigare. I motsatt till andra studentkonton som fokuserar på mat handlar det inte bara om att komma undan billigt. Det viktigaste är att det ”inte är snabbnudlar”, som Karin uttrycker det.

Hon anser att det inte finns någon motsättning i att vara student och äta bra mat. 

– Det finns så mycket annat än snabbnudlar som man kan äta. Det vill vi komma ifrån, det går att få en billig och bra måltid som är nyttig.

Förfinar recept

På Instagram-kontot lägger de dagligen ut fullständiga recept med bilder. En del av materialet är taget – men förfinat.

– Det är från kokböcker eller tv-program och sen hittar vi på ett eget utifrån det. Vi tar inte bara recept och lägger ut, vi gör något som vi själva tycker. Sen kör vi mycket med hållbarhetstänk också. 

– Att använda rester och inte ha så mycket matsvinn, utan tänka på miljön. 

Karin Karlsson. Foto: Privat

I framtiden har gruppen planer på att skriva en bok, berättade Karin Karlsson i Kristianstadbladet

Men nu fokuserar de på sitt konto. 

– Det är roligt att inspirera andra människor och att folk faktiskt lagar maten som vi har recept för på Instagram, säger hon till tidningen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!