Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnorna berättar om Peter Madsens liv

Deirdre King är en av kvinnorna som Peter Madsen haft sex med i sin ubåt. I både Ekstrabladet och i en dokumentär i Kanal 5 har hon berättat att de ofta var intima med varandra. Det slutade ofta i ett rollspel – där Peter Madsen var "kapten Vladimir".
Foto: Kanal 5
Half Machine: Peter Madsen träffade konstnärskollektivet Half Machine på Refshaleøn, som har teorier om sex, konst och teknologi. Han såg framför allt upp till den kvinnliga ledaren. – I henne ser han många likheter, står det i boken.
Foto: AMDI THORKILD / IBL BILDBYRÅ POLFOTO
Peter Madsen är misstänkt för mordet på Kim Wall.
Foto: / IBL/POLFOTO
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KOMMISSION / IBLAB

Peter Madsen döpte sin första ubåt efter en kärleksgudinna i den nordiska mytologin: Freya. Och han hävdar att han har haft 250 kvinnor i sina ubåtar. 

Flera av Madsens vänner och kolleger har berättat om den nära besattheten av kvinnor. 

Under utredningen har flera av kvinnorna i Madsens liv trätt fram för att berätta om hans avvikande sexuella preferenser.

– Han klarar definitivt inte av att få ett nej, har Dorthe Damsgaard tidigare berättat.

Peter Madsen sitter med ryggen mot åhörarna och med huvudet vänt mot rättens ordförande. Det är den 8 mars, första rättegångsdagen och åklagare Jakob Buch-Jepsen står framför honom i Köpenhamns Byret. I ett avsnitt frågar han om kvinnorna i Peter Madsens liv. 

– De kvinnor som intresserar mig, är de kvinnor som vill, svarar han på frågan om det funnits någon sexuell kontakt med Kim Wall, som han misstänks ha mördat.


LÄS MER: Så bevakas Peter Madsen under rättegången 


"Kommer det en kjol – så är Madsen borta"

Peter Madsen var gift med sin fru i 6 år. Den första tiden Peter Madsen var misstänkt för mord stöttades han av henne – hon var bland annat på plats under den första häktningsförhandlingen.

Peter Madsen har i intervjuer hävdat att de hade ett öppet förhållande som tillät dem att träffa andra.


Peter Madsen gifte sig 2011 med sin 13 år yngre hustru – som han hade ett öppet förhållande med. De bodde på var sin adress – hon i en lägenhet i Köpenhamn och han sov ofta i hangaren på Refshaleøen. Några månader efter att Peter Madsen ska ha mördat Kim Wall beslutade sig hustrun för att skilja sig från Peter Madsen.

Och mycket av Peter Madsens tankar kretsade kring kvinnor, åtminstone enligt tidigare kolleger. Deras berättelser ger en bild av en slags besatthet av det motsatta könet. I en intervju med Ekstrabladet berättar kollegan Jens Falkenberg:

– Det finns inga tvivel om att han tyckte att kvinnor var spännande, säger han och fortsätter:

– När Peter Madsen var i ubåtshallen och en kvinna kom blev han mycket sällskaplig och hoppade runt. Vi andra sa att "kommer det en kjol – så är Madsen borta". Då var hans fokus någon annanstans. Om vi höll på med ett projekt kunde han rensa kalendern för att en kvinna skulle komma, det kunde vara irriterande.  

"Kan inte förneka"

Peter Madsen är misstänkt för att i sin ubåt Nautilus ha mördat och styckat Kim Wall. Han är också misstänkt för en ett grovt sexuellt brott. Han erkänner brott mot griftefriden genom styckning – men nekar till övriga anklagelser. 

LÄS MER: Peter Madsens kyla under rättegången 

Han hävdar att Kim Wall dog till följd av en olycka i ubåten. Under onsdagen fortsätter rättegången med förhör av Madsen, som redan första dagen pressades av åklagaren:

– Jag kan inte förneka att jag är promiskuös och har velat ha många sexuella kontakter, berättade Peter Madsen under den första rättegångsdagen. 

Kapten Vladimir

Åklagare Jakob Buch-Jepsen ska under sammanlagt tolv rättegångsdagar bevisa att Peter Madsen är skyldig. Till rättegången är 37 vittnen kallade – vilka, är fram till att de sitter i vittnesbåset belagda med sekretess. Men flera av Peter Madsens före detta bekanta ska ha kallats till tingsrätten för att berätta om danskens stora intresse för sex och död. 

Och sedan Peter Madsen häktades förra hösten har just flera kvinnor trätt fram i olika medier och berättat om sin relation till uppfinnaren.

En av dem: Deirdre King, Peter Madsens älskarinna. Hon har tidigare i en dokumentär i TV5 berättat hon attraherades av Peter Madsens intellekt och av hans energi.

Deirdre King är en av kvinnorna som Peter Madsen haft sex med i sin ubåt. I både Ekstrabladet och i en dokumentär i Kanal 5 har hon berättat att de ofta var intima med varandra. Det slutade ofta i ett rollspel – där Peter Madsen var "kapten Vladimir".
Foto: Kanal 5

Deirdre King har känt Peter Madsen i 14 år – för Ekstrabladet har hon berättat att de haft sex i ubåten.

– När jag och Peter var tillsammans intimt, så slutade det alltid som i ett rollspel. Han tog på sig en uniformsmössa och kallade sig kapten Vladimir, säger hon programmet på Kanal 5.

Peter Madsen gifte sig med sin fru 2011 och någon gång under den andra halvan av 2017 begärde hon skilsmässa. De vistades ofta på olika adresser – hon bodde i Köpenhamn och han sov inte sällan i sin hangar på Refshaleøn.

Tiden de var gifta hade Peter Madsen många kvinnor på besök. 

Peter Madsen hävdar att han haft 250 kvinnor på ubåten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under förhöret i Köpenhamns byret hävdade Peter Madsen att han haft 250 kvinnor ombord på sina ubåtar. Han berättade att det var spännande att ha med kvinnorna – men att det inte alltid var sexuellt. 

– Om man inte bara vill vara en mansklubb får man arbeta för det. Det är aldrig svårt att hitta män som vill följa med. Om jag ville segla med en kvinna var jag tvungen att fråga, sa han i rätten.

Ett par veckor före mordet på Kim Wall förra året erbjöds Dorthe Damsgaard, 48, att följa med i Peter Madsens ubåt.

Han hörde för första gången av sig till henne för cirka nio år sedan.

Peter Madsen intresserade sig för Dorthe Damsgaard, tidigare sexmodell. Enligt henne gjorde han vissa närmanden, som hon slog bort: "Han klarar definitivt inte av ett nej". Några veckor före mordet på Kim Wall hörde erbjöd Peter Madsen henne en tur i hans ubåt.
Foto: LARS MØLLER / SCANPIX DANMARK / NF-NF TT NYHETSBYRÅN

– Han ringde mig en dag och sa att han gärna vill lära känna mig. Han var intresserad av min tid som sexmodell och gillade min kreativitet. Men det var säkert bara något han sa för att dra ner byxorna på mig, har Dorthe Damsgaard berättat i en intervju med BT.

Enligt Dorthe Damsgaard gjorde Peter Madsen vissa närmanden, men hon var aldrig intresserad.

– Han klarar definitivt inte av att få ett nej.

37 vittnen

Under hälften av de tolv inplanerade rättegångsdagarna är, enligt den preliminära planen, vittnen kallade till Köpenhamns byret. Under fyra av dagarna är det personer i Peter Madsens närhet som ska berätta om honom och hans intressen. 

Jakob Buch-Jepsen la under det första förhöret med Peter Madsen stor vikt vid hans sexuella preferenser. Redan i inledningen av sakframställan konstaterade han att Peter Madsen, enligt den rättspsykiska undersökning, har ett sexuellt avvikande beteende. Det är en del av den indiciekedja han försöker bevisa. Under onsdagen är flera vittnen kallade till förhör.


LÄS MER: Peter Madsen avslöjade mordplan i SMS 


Kvinnorna i Peter Madsens liv

Konstnären: 

En ung fotograf som Peter Madsen, som han själv uttryckt, ska ha haft sex med. En tid före mordet hade de kontakt via SMS. Han ska ha skrivit: "Jag binder fast dig och genomborrar dig" och "så kommer hobbykniven fram, och jag håller den på din hals. Där pulsådern är". I rätten sa Peter Madsen att det handlade om fantasier. 

– Han säger att han har en mördarplan redo i ubåten, och jag svarar honom att jag inte är rädd för det, "du måste vara mer hotfull". Han pratar om verktygen han vill använda och jag svarar "Oh, det är inte hotfullt nog", har konstnären sagt i en intervju med Wired.


Hustrun: 

Peter Madsen gifte sig 2011 med sin 13 år yngre hustru – som han hade ett öppet förhållande med. De bodde på var sin adress – hon i en lägenhet i Köpenhamn och han sov ofta i hangaren på Refshaleøen. Några månader efter att Peter Madsen ska ha mördat Kim Wall beslutade sig hustrun för att skilja sig med Peter Madsen. 


Strippan i ubåten:

Peter Madsen har en lång historik av att bygga ubåtar – han har byggt tre stycken. Den första – Freya – bjöd han in en svensk strippa till. 

I boken om Peter Madsen säger han:

– Det var så härligt att hon var i verkstaden när jag byggde Freya och det är ganska speciellt att hon rörde vid den. Den plats hon rörde har jag alltid haft ett särskilt förhållande till. 


Mamman:

Peter Madsens mamma och hans pappa skilde sig när han var sex år gammal. Redan då fick han ett val – mamma eller pappa. Han valde pappan och hade i princip ingen kontakt med sin mamma under uppväxten. Han har vissa minnesbilder från tiden före skilsmässan.

– Min mamma var en fin dam, som bodde i ett fint hus, en fin matta och allt möjligt. Om jag lagade en cykel så chockades hon för att mina fingrar var smutsiga, och i en sådan miljö kunde jag inte existera. 


"Storasystern": 

Många har efter åtalet mot Peter Madsen lämnat honom – men inte "vännen". Hon fanns på plats i Köpenhamns byret under den första rättegångsdagen. 

Det var även hon som försökte träffa Peter Madsen i häktet, men utan framgång. De lärde känna varandra 1999 och har aldrig haft någon erotisk relation. 

– Hon är en konstnär och en vän och deras relation är närmst av familjär karaktär, hon kallade honom lillebror, ska Peter Madsen sagt under ett förhör.


Deirdre King, älskarinnan:

Hon är en av kvinnorna som Peter Madsen haft sex med i sin ubåt. I både Ekstrabladet och i en dokumentär i Kanal 5 har hon berättat att de ofta var intima med varandra. Det slutade ofta i ett rollspel – där Peter Madsen var "kapten Vladimir".

Till en början trodde älskarinnan aldrig att Peter Madsen kunde ha mördat Kim Wall – nu har hon ändrat åsikt. 


Dorthe Damsgaard:

Peter Madsen intresserade sig för Dorthe Damsgaard, tidigare sexmodell. Enligt henne gjorde han vissa närmanden, som hon slog bort: "Han klarar definitivt inte av ett nej". Några veckor före mordet på Kim Wall hörde erbjöd Peter Madsen henne en tur i hans ubåt. 

– Det kunde ha varit jag som mördades i ubåten, har hon berättat i en intervju med BT.