Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor sextrakasseras på Lunds universitet – ”behövs kunskap”

Dagens toppnyheter i dag.
1 av 4 kvinnor på Lunds universitet har någon gång blivit utsatt för sextrakasserier. För männen är siffran 7 procent.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
”Oftast har det skett i universitetets lokaler och av en annan anställd. Bland studenterna är siffrorna något högre, men de sexuella trakasserierna har oftast skett utanför undervisningen mellan studenter”, skriver Anette Agardh och Torbjörn von Schantz.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

1 av 4 kvinnor på Lunds universitet har någon gång blivit utsatt för sextrakasserier.

För männen är siffran 7 procent.

Det skriver Anette Agardh, professor i global hälsa, och Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet, i en debattartikel i Sydsvenskan.

Både anställda och studenter tycker det är svårt att veta vad som egentligen är sexuella trakasserier. Det menar Anette Agardh, professor i global hälsa, och Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet, i en debattartikel i Sydsvenskan. 

Det forskningsbaserade projektet Tellus, som Lunds universitet driver sedan 2018, har gjort en stor enkätundersökning bland anställda på universitetet. Undersökningen gjordes första gången 2018, då som en åtgärd efter larmen i Metoo-rörelsens spår. Många yrkesgrupper och branscher samlades då runt upprop och i universitetsvärlden publicerades rapporterna under gruppnamnet #Akademiuppropet.

Sextrakasserier sker ofta i universitetets lokaler

1 av 4 kvinnor svarade att utsatts för sexuella trakasserier. Sju procent av männen hade drabbats. 

”Oftast har det skett i universitetets lokaler och av en annan anställd. Bland studenterna är siffrorna något högre, men de sexuella trakasserierna har oftast skett utanför undervisningen mellan studenter”, skriver Anette Agardh och Torbjörn von Schantz.

Samtidigt startade universitetet ett treårigt forskningsprojekt som ska ge universitetet kunskap om sexuella trakasserier och som ska användas för att eventuella åtgärder blir rätt.

Inom ramen för projektet har man gjort både individuella intervjuer och gruppdiskussioner. Syftet är att arbetsgivare ska förstå mer om rådande maktstrukturer och beroenderelationer.

Få anmäler trakasserierna

I del två fick alla anställda, forskarstuderande och studenter svara på en enkät. Drygt 2 700 anställda och 9 700 studenter svarade vilket var tillräckligt för att vetenskapligt analysera materialet vidare.

Det är i den här enkäten som en av fyra kvinnor bland anställda säger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier. I studentgruppen har var fjärde kvinna och var tionde man utsatts. I studenternas fall är det ofta utanför undervisningen och snarare i studentlivet som trakasserierna sker. Även när man gör praktik i verksamheter utanför kan trakasserier drabba.

Trots att så många har utsatts för sexuella trakasserier görs få anmälningar, bara några stycken per år. Varför det är så vet inte universitetets ansvariga, men en förklaring kan vara brist på kunskap om var gränsen går.

”Såväl anställda som studenter tycker det är svårt att veta vad som utgör sexuella trakasserier och när det är befogat att göra en anmälan. Även oro över vilka konsekvenserna blir för den som anmäler och den som blir anmäld diskuteras, liksom hur kollegiala strukturer och interna maktstrukturer kan påverka hur en anmälan hanteras”, skriver Anette Agardh, professor i global hälsa, och Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

Många har förtroende för universitetet, men de som själva utsatts har lägre förtroende, visar enkäten. Nu ska universitetet se till att tillräcklig kunskap, rutiner och stödstrukturer finns på plats.

Så vanligt är det med sexuella trakasserier.
Ladda ner appen!